Vyberanie ziskov na kráľovskom menovom páre pokračuje

Spoločná európska mena aj naďalej vymazáva zisky ktoré dosiahla minulý týždeň, kedy sa dostala na maximálne úrovne od apríla tohto roku a to 1.316 bodov po tom, ako Fed oznámil ďalšie kolo QE s názvom INFINITY, čiže neobmedzené nakupovanie hypotekárnych cenných papierov v objeme max. 40 mld. USD mesačne až do chvíle, kým sa nestabilizuje americký trh práce a nenaštartuje sa ekonomický rast.

Už počas včerajšieho obchodovania však menový pár EURUSD testoval psychologickú úroveň 1.3 bodov, ale vzápätí sa vrátil nad tento level a udržal sa nad hranicou do uzatvorenia amerických trhov. Momentálne sme už pod touto úrovňou, keď euro počas ázijského obchodovania stratilo 0.7 %. Tento, za posledné dva mesiace najprudší prepad spôsobili obavy trhov pred dnešnými údajmi PMI v oblasti služieb a výroby. V prípade francúzskeho indexu PMI v sektore služieb sa obavy naplnili, veď za posledný mesiac klesol na 46.1 bodov z úrovne 49.2 bodov a predpoklad bol 49.5 bodu. V sektore výroby to bolo podobné  a v septembri klesol na 42.6 bodov z úrovne 46 bodov. Konsenzus bol na úrovni 46.5 bodu.

Momentálne na trhu sledujeme zastavenie prudkého prepadu pretože naopak v Nemecku vyšli údaje PMI pozitívnejšie ako očakávali analytici. Index nákupných manažérov vo výrobe vzrástol z úrovne 44.7 bodov na 47.3 bodov a index nákupných manažérov v službách vzrástol z úrovne 46.1 bodov až na 50.6 bodov.

Z technického hľadiska sa nám vytvoril krásny krátkodobý klesajúci downtrend. Dnes sme boli svedkami prudkého prerazenia spodnej hranice Bollingerovho pásma a prepokladaným scenárom je tak testovanie novej úrovne supportu 1.293 bodov, vyznačenej červenou farbou. Tento scenár je pravdepodobný aj z toho pohľadu, že veľkým problémom eurozóny na jednej strane ostáva absencia ekonomického rastu  a tiež na strane druhej budeme svedkami aukcie 3 a 10 ročných dlhopisov Španielska, čo nemusí dopadnúť dobre. Alternatívou môže byť mierna opačná korekcia k rastu pretože technický indikátor RSI naznačuje priestor na nákup eura, ale to je momentálne len veľmi málo pravdepodobné.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.3155 a 1.3115

Úrovne podpory: 1.293 a 1.2905

Stredná hodnota obratu (pivot):1.3055

Týždenný graf vývoja menového páru EUR/USD:

Súvisiace články

Aktuálne správy