Ranné správy od Jonathana Millera

Rizikové aktíva včera ľahko posilnili, na trhoch však neustále panujú obavy o účinnosti stimulačných opatrení. Zverejnenie údajov o PMI vo výrobe a službách eurozóny by mohlo poukázať na úpadok naprieč eurozónou, zatiaľ čo vlády sa usilovne snažia obnoviť v stagnujúcich ekonomikách rast. V Španielsku, ktoré stále odmieta pristúpiť na podmienky finančnej pomoci, kým nebudú priaznivejšie, je dnes na pláne aukcia desaťročných dlhopisov a úverové náklady tu zostávajú pod 6%. Indexy akcií celkovo mierne posilnili, najväčší nárast, o 0,59%, zaznamenal nemecký DAX. Euro Stoxx 50 a francúzsky CAC 40 tiež vzrástli – o 0,56% a 0,54%. EUR/USD zaznamenal menšie oslabenie a činí 1,3024.

Údaje o HDP na Novom Zélande dokázali predčiť očakávania, ktoré predpokladali medzikvartálny pokles, a novozélandský dolár v reakcii posilnil oproti väčšine ostatných mien. NZD/USD vzrástol o 0,05%. Ázijské indexy všeobecne zamierili nadol, pretože údaje o čínskom výrobnom PMI zverejnené spoločnosťou HSBC vykazujú ďalší mesiac v rade pokles a len potvrdzujú pokračujúce oslabovanie čínskej priemyselnej výroby. Zatiaľ čo Japonsko sa snaží o nové stimuly, čas na snahu tamojšej centrálnej banky zasiahnuť do situácie jenu pomocou menového uvoľňovania sa stále kráti. Nikkei sťahuje ostatné indexy nadol s poklesom 0,70%, austrálsky ASX klesol o 0,47% a Hang Seng oslabil o 0,45%. AUD/USD zaznamenal počas nočnej seansy výrazný pokles, a to o 0,44%.

Najnovšiíbalíček údajov z amerického bytového sektora ukazuje, že situácia na tamojšom realitnom trhu sa pomaly obracia k lepšiemu. Predaj existujúcich domov vzrástol na dvojročné maximum, zatiaľ čo predaj prepadnutého majetku klesol. Ceny tiež posilňujú s tým, ako sa odvetvie pripravuje na ďalší rozvoj. Hoci sa Ben Bernanke zaviazal k nákupu cenných papierov krytých hypotékami, môže sa kedykoľvek rozhodnúť ho ukončiť, ak sa zamestnanosť a bytový priemysel budú stále zlepšovať. Indexy akcií ľahko posilnili, Nasdaq stúpol o 0,15%, zatiaľ čo S&P 500 vzrástol o 0,12% a Dow Jones o 0,10%. Najväčší pohyb v oblasti energetiky zaznamenala ropa, ktorá po veľkom zvýšení amerických zásob spadla späť pod 96-dolarovú hranicu na terajšiu cenu 91,76 dolárov za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy