Krviprelievanie v JAR zvýšilo cenu platiny na 3,5-mesačné maximum

Londýn 22. augusta (TASR) – Minulotýždňová streľba polície v Juhoafrickej republike do baníkov štrajkujúcich za zvýšenie platov posunula cenu platiny na 3,5-mesačné maximum a v dôsledku pokračujúcich sporov analytici počítajú s jej ďalším rastom. Už teraz žiadajú baníci zvýšenie platov minimálne v dvoch ďalších baniach. Ani ďalšie zvyšovanie ceny platiny by však nemalo byť také výrazné, aby vo väčšej miere zlepšilo situáciu ťažobných spoločností, keďže dopyt po kove sa v poslednom období prudko znížil.
Platina sa v súčasnosti obchoduje približne za 1514 USD (1216,26 eura) za trojskú uncu (31,1 g). To znamená rast oproti obdobiu spred streľby do baníkov z platinovej bane Marikana, ktorá patrí firme Lonmin (16. 8.), približne o 9 %. Pred streľbou, pri ktorej polícia zabila 34 baníkov, sa unca platiny predávala menej než po 1400 USD a blížila sa k tohtoročným minimám.
Problémy eurozóny a svetovej ekonomiky znížili dopyt po platine, ktorá sa využíva najmä pri výrobe šperkov a v automobilovom sektore na výrobu katalyzátorov.
Podľa švajčiarskej banky UBS sa situácia v Južnej Afrike nevyrieši skôr ako o niekoľko týždňov. V dôsledku toho by produkcia kovu mohla klesnúť o 70.000 uncí, pričom nepokoje by sa mohli presunúť aj do ďalších ťažobných firiem. "To však stále nebude dosť na výrazné zredukovanie prebytku 210.000 uncí platiny, s ktorým sa počíta v tomto roku," povedal analytik v UBS Edel Tully.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy