Dlh firiem voči Sociálnej poisťovni medziročne klesol o 84 miliónov eur

Bratislava 22. augusta (TASR) – Počet dlžníkov Sociálnej poisťovne (SP), ako aj ich celková dlžná suma sa medziročne znížili. Ku koncu júna 2012 sa celkový objem neuhradených záväzkov identifikovaných firiem znížil približne o 84,253 milióna eur na takmer 420 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka tak ide o pokles o 16,74 %.
"Z porovnania počtu identifikovaných dlžníkov s výškou záväzku 332 eur a viac voči Sociálnej poisťovni k 30. júnu 2011 a k 30. júnu 2012 vyplýva ich pokles o 7246, čiže o 8,88 %," informovala dnes spoločnosť Slovak Credit Bureau (SCB), ktorá na Slovensku prevádzkuje bankový a nebankový úverový register.
Najviac dlžníkov eviduje SCB ku koncu júna 2012 v troch sekciách, ktoré sú zároveň aj sekciami s dlhodobo najvyššími počtami vyhlásených konkurzov. Ide o veľkoobchod a maloobchod; opravu motorových vozidiel a motocyklov; stavebníctvo a priemyselnú výrobu. Naopak, najmenší počet dlžníkov sa ku koncu 1. polroka zaznamenal v dodávkach elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu.
Rozdiely v počte a podiele neuhradených záväzkov voči SP medzi jednotlivými sekciami sprevádzali aj rozdiely v jednotlivých krajoch. Výrazne najvyšší počet dlžníkov bol k porovnávanému dátumu v Bratislavskom kraji, v ktorom spoločnosť zaznamenala aj najväčší medziročný pokles počtu neuhradených záväzkov. Druhým krajom s najvyšším počtom dlžníkov bol Žilinský a tretí Nitriansky kraj. Naopak, najmenší počet dlžníkov bol v Trenčianskom a Trnavskom kraji, kde zároveň došlo aj k najmenšiemu poklesu počtu dlžníkov.
Do analýzy boli zahrnuté neuhradené záväzky podnikateľských subjektov, ktoré dosahujú sumu 332 eur a viac. SCB do analýzy zároveň zaradila iba časť dlžníkov SP, ktorí boli identifikovaní a na základe tejto identifikácie mohli byť následne zaradení do príslušného odvetvia a regiónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy