Ceny ropy vstúpili do nového týždňa s miernym rastom

Singapur 20. augusta (TASR) – Ceny ropy odštartovali nový týždeň miernym rastom. Je to už piaty obchodný deň za sebou, čo čierne zlato posilňuje. Dôvodom je zlepšovanie dôvery spotrebiteľov v USA.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.24 SELČ predával po 96,23 USD (78 eur). To je o 22 centov viac ako v piatok (17. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si počas piatka pripísal 41 centov a uzavrel na 96,01 USD za barel. Októbrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 41 centov na 114,12 USD/barel.
Index americkej spotrebiteľskej dôvery agentúry Reuters a Michiganskej univerzity podľa prvého odhadu vzrástol v auguste na najvyššiu úroveň od mája, pričom väčšina ekonómov počítala s jeho poklesom. To spoločne s ďalšími prekvapivo dobrými údajmi z USA týkajúcimi sa maloobchodných tržieb a realitného trhu podporilo očakávania, že najväčšia svetová ekonomika získava na sile.
Podľa hlavného analytika CMC Markets Rica Spoonera sa však posilňovanie ropy zrejme blíži ku koncu, pretože jej ceny sa dostávajú na úroveň, ktorá je považovaná "za vrchnú hranicu neutrálneho cenového pásma pre ropu". Navyše trh je dostatočne zásobený.
Informovali o to agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy