Nemecká ekonomika v 2. kvartáli rástla viac, než sa čakalo

Berlín 14. augusta (TASR) – Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku 2012 expandovala viac, než analytici očakávali. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý dnes zverejnil spolkový štatistický úrad.
Podľa týchto údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej ekonomiky eurozóny za tri mesiace do konca júna zvýšil o 0,3 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom. Odborníci pritom odhadovali, že vzrastie o 0,2 %.
Napriek lepším ako očakávaným výsledkom sa potvrdilo, že nemecká ekonomika spomaľuje v dôsledku dlhovej krízy eurozóny, ktorá sa už z okrajových štátov začína prelievať do jej jadra. Na porovnanie, v prvých troch mesiacoch tohto roka stúpol výkon nemeckej ekonomiky medzikvartálne o 0,5 %, čo bol prekvapujúci výsledok po poklese HDP v polesnom štvrťroku 2011 o 0,1 %.
Štatistiky tiež odhalili, že motorom rastu najväčšieho európskeho hospodárstva v uplynulom 2. kvartáli boli ako domáca spotreba, tak export.
Vláda vo svojej prognóze predpovedá, že za celý rok 2012 sa HDP Nemecka zvýši o 0,7 %.
Trhy pozorne sledujú vývoj HDP v Nemecku, pretože ako najväčšie hospodárstvo menovej únie sa rozhodujúcou mierou podieľa na výkone celého bloku.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy