Problémy Dexie ohrozujú Belgicko

Brusel 13. augusta (TASR) – Belgicko zápasí s vysokým dlhom a hroziacou recesiou. Brusel teraz musí naliať ďalšie miliardy do krízou zasiahnutej banky Dexia. Odborníci varujú, že krajina sa môže dostať do problémov.
Ešte pred niekoľkými mesiacmi to pre Belgicko vyzeralo dobre. Koncom roka 2011 sa podarilo zostaviť nový kabinet potom, čo krajina bola bez vlády 1,5 roka. Vláda sa tiež rýchlo dokázala dohodnúť na rozsiahlom úspornom programe na zníženie vysokého deficitu.
Teraz sa však opäť množia zlé správy. Belgicko je na pokraji recesie a jeho deficit bude zrejme vyšší než 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Bez rastu schodok dosiahne niečo nad 3 % HDP, uviedol počas víkendu guvernér belgickej centrálne banky Luc Coene pre denník L’Echo.
To by samo osebe nebol problém, ale verejný dlh krajiny je vyšší než 100 % HDP a štát sa musí vyrovnať s novými nákladmi na podporu bankového sektora. Hlavným problémom je zoštátnená Dexia. Coene tvrdí, že Dexia bude zrejme čoskoro potrebovať ďalšie peniaze. „Ak sa Dexii kvôli situácii na trhu nepodarí znížiť straty, bude nevyhnutná rekapitalizácia, a to rýchlo.“
Coene dodal, že všetko bude závisieť od vývoja na trhoch v druhom polroku. Dexia je podľa neho mimoriadne zraniteľná a pohyby na trhu jej môžu spôsobiť škody. Ak sa situácia na trhu nezlepší, rekapitalizácia bude potrebná „skôr v krátkodobom než dlhodobom horizonte“.
Dexia bola jedným z prvých veľkých finančných inštitútov, ktorý sa stal obeťou európskej krízy. Banka, v ktorej majú podiely Belgicko, Francúzsko a Luxembursko, bola vysoko angažovaná v Grécku a dostala sa do problémov. Uvedené krajiny požiadali Európsku komisiu (EK) o garančný rámec vo výške 90 miliárd eur, aby zachránili finančnú skupinu. Doteraz bolo schválených 55 miliárd eur.
Štáty sa rozhodli, že skupinu rozdelia. Belgicko minulú jeseň prevzalo Dexia Banque Belgique, ktorá sa teraz volá Belfius. Luxemburská dcéra sa má predať katarskému investorovi a francúzska časť sa tiež dostane do štátnych rúk.

Súvisiace články

Aktuálne správy