Ruský rating ovplyvňujú slabé reformy a závislosť od sektora ropy a plynu

Moskva 12. augusta (TASR) – Úzka ekonomická základňa, príliš vysoká závislosť od ropného a plynárenského sektora a nedostatočné reformy sú hlavnými faktormi, ktoré v negatívnom smere ovplyvňujú rating Ruska. Oznámila to v týchto dňoch ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P).
Agentúra potvrdila rating dlhodobých záväzkov Ruska v zahraničnej mene na úrovni BBB a dlhodobých a krátkodobých záväzkov v domácej mene na úrovni BBB+, no zároveň oznámila, že v blízkej budúcnosti neplánuje zvýšenie ratingu Ruska, keďže vývoj ekonomiky poškodzuje nepriaznivé investičné a podnikateľské prostredie. Ďalším problémom je vysoká korupcia a slabá konkurencia na trhu.
S&P očakáva, že rast ruskej ekonomiky dosiahne v rokoch 2013 až 2015 v priemere 3,5 %, pričom ropný a plynárenský sektor budú naďalej hrať dominantnú úlohu. Rusko okrem toho podľa agentúry naďalej prichádza o obrovské príjmy do štátneho rozpočtu, keďže veľa ruských podnikov sa presúva do daňových rajov, ako je napríklad Cyprus.
Ratingová agentúra zároveň poukázala na nedostatočné štrukturálne reformy. V tomto smere nepočíta, že situácia sa v nasledujúcich rokoch zmení, keďže po parlamentných a prezidentských voľbách v Rusku nedošlo k zmene politickej elity.

Súvisiace články

Aktuálne správy