Objem stavebných medziúverov v máji na historických maximách

Stavebné medziúvery v máji prekonali rekordný objem z predchádzajúceho mesiaca, spotrebiteľské úvery boli tesne pod rekordom

Prostredníctvom spotrebiteľských úverov požičali banky v máji Slovákom cez 112 mil. eur. To je podľa spoločnosti Fincentrum tretí najsilnejší mesiac od zavedenia eura. Nový rekord dosiahli stavebné medziúvery, ktorých objem 51 mil. eur predstavuje nové maximum a prekonanie úverového rekordu z apríla tohto roka.

Aj napriek letnému obdobiu analytik Fincentra Ján Porázik vylučuje, že požičané peniaze použijú Slováci na dovolenky. „Podľa našich skúseností používajú Slováci spotrebiteľské úvery na menšie rekonštrukcie bytu a na refinancovanie starších úverov. Vzhľadom na vysoké objemy stavebných medziúverov predpokladáme, že najčastejšou dovolenkovou destináciou bude tradičná „malta“,“ myslí si Porázik.

Jedným z dôvodov nového rekordu v objeme stavebných úverov je podľa Fincentra kampaň najsilnejšej stavebnej sporiteľne. Riadne stavebné úvery dosiahli v máji objem 2,8 mil. eur, čo je o 30 % menej ako pred mesiacom a o 15,5 % menej ako vlani.

Vysoký bol aj objem hypoték. Banky Slovákom požičali 301 mil. eur, čo je najviac od začiatku roka. Medzimesačne je to nárast o 25,4 %, no medziročne je to zníženie o 19,9 %. „Objemy hypoték a ostatných úverov na bývanie sú na pomerne vysokých hodnotách, ale nedosahujú čísla z minuloročného mája a júna, keď padali historické rekordy. Trh financovania s bývaním má svoje limity, a preto už od začiatku roka upozorňujeme, že vyrovnanie minuloročných rekordov neuvidíme,“ dodal Porázik.

Súvisiace články

Aktuálne správy