Práce na výstavbe cestného mosta v Trenčíne obnovili

Niektoré práce na moste pozastavili v polovici júna, dôvodom bolo zistenie ministerstva dopravy, že tu vyrastá iný most, ako bol pôvodne vysúťažený

vyšlo aj v REG

TRENČÍN 28. júna (SITA) – Práce na výstavbe druhého cestného mosta v Trenčíne pokračujú. „Práce na pozastavených stavebných objektoch na stavbe Trenčín most boli obnovené. Po zanalyzovaní situácie bolo rozhodnuté, že sa bude pokračovať podľa platnej vysúťaženej projektovej dokumentácie,“ informovala hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Iveta Fedorová. Niektoré práce na moste pozastavili v polovici júna. Dôvodom bolo zistenie ministerstva dopravy, že tu vyrastá iný most, než bol pôvodne vysúťažený.

„Zistili sme, že Slovenská správa ciest (SSC) sa dohodla so zhotoviteľom stavby na zásadnej zmene projektu. Zhotoviteľ navrhoval nové riešenie a SSC tieto zmeny neprerokovala s ministerstvom dopravy,“ uviedla Katarína Šimková z Tlačového odboru Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Navyše hrozilo riziko, že Európska komisia tento projekt nepreplatí z eurofondov, pretože navrhované zmeny projektu obchádzali pravidlá verejného obstarávania, a tým aj pravidlá čerpania prostriedkov zo štrukturálnych fondov. „Podnikli sme všetky potrebné opatrenia, aby sa most podarilo dostavať v zmluvne stanovenom termíne, teda do jesene 2014, a to v súlade s platnou legislatívou,“ ubezpečila Šimková.

Nový cestný most má stáť približne dva kilometre južne od súčasného. Má sa stať aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh, povedie do rozširujúcej sa nákupnej zóny na výpadovke smerom na Prievidzu alebo Brno. Most bude zároveň 1. etapou juhovýchodného obchvatu mesta. Stavia ho združenie ZIPP-Strabag za približne 36 miliónov eur. Predpokladané stavebné náklady pritom boli 86 miliónov eur. Výstavba mosta je z 85 percent hradená z fondov Európskej únie. S výstavbou mosta začali na jeseň minulého roka, hotový by mal byť v apríli 2014, pôvodný termín dokončenia stavby bol september 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy