Bežný účet skončil v apríli v prebytku 267,4 mil. eur

Jedinou zložkou bežného účtu platobnej bilancie, ktorá bola v apríli prebytková, bola obchodná bilancia. Tá však stále drží bilanciu bežného účtu v čiernych číslach.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie v apríli oproti marcu mierne stúpol. Podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) totiž dosiahol 267,4 mil. eur, kým mesiac predtým bol bežný účet v pluse 256,3 mil. eur. V medziročnom porovnaní sa tak aprílový výsledok bežného účtu platobnej bilancie zlepšil až o vyše 465 mil. eur, keď v rovnakom období pred rokom bol v schodku vyše 198 mil. eur.

Rozhodujúcim faktorom pozitívneho vývoja bežného účtu platobnej bilancie naďalej zostáva obchodná bilancia. Jej prebytok v apríli dosiahol 454,9 mil. eur, kým v marci bola v pluse 389,2 mil. eur. Všetky ostatné zložky bežného účtu však boli v štvrtom mesiaci tohto roka deficitné. Najvýraznejší schodok vykázala bilancia výnosov na úrovni 111,5 mil. eur, nasledovali bežné transfery s mínusom 59,6 mil. eur a schodok 16,4 mil. eur vykázala aj bilancia služieb.

„Dosiahnuté saldo bežného účtu sa v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmenilo iba mierne. Takýto vývoj bol najmä dôsledkom protichodného vývoja obchodnej bilancie a bilancie služieb,“ konštatuje v mesačnom prehľade centrálna banka. Vyšší prebytok obchodnej bilancie bol podľa nej kompenzovaný medzimesačne horším vývojom bilancie služieb, ktorý bol dôsledkom poklesu príjmov najmä za služby výpočtovej techniky.

V apríli sa pritom dynamika vývozu v porovnaní s marcom zrýchlila, keď v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástol vývoz o 11,4 %, čo znamenalo medzimesačné zrýchlenie dynamiky o 2,6 percentuálneho bodu. V prípade dovozu bol zaznamenaný opačný vývoj, keď dovoz v apríli medziročne vzrástol iba o 2,3 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci bola dynamika dovozu 5,0 %. „Predstih dynamiky vývozu pred dynamikou dovozu sa tak výrazne zrýchlil. Napriek zrýchleniu dynamiky sa úroveň vývozu v porovnaní s marcom znížila,“ dodáva NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy