Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila

Indikátor ekonomického sentimentu v júni klesol medzimesačne o 0,8 bodu na úroveň 91,8 bodu

Po niekoľkých mesiacoch pozitívneho trendu sa nálada v slovenskej ekonomike zase zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu totiž podľa údajov Štatistického úradu SR v júni klesol medzimesačne o 0,8 bodu na úroveň 91,8 bodu. Do výsledku sa premietol podľa úradu nepriaznivý vývoj všetkých komponentov, s výnimkou sektoru služieb. Indikátor je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o 3,7 bodu. Zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 5,8 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júni znížil o 0,7 percentuálneho bodu na dva body, čím sa dostal mierne pod úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch, a to o jeden bod, a dopytu po priemyselných výrobkoch tiež o jeden bod. V porovnaní s májom indikátor dôvery v stavebníctve klesol o 1,5 bodu na mínus 37,5 bodu. Vplývali na to mierne pesimistickejšie hodnotenia súčasného dopytu. V júni sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru zvýšilo na 12,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 1,7 bodu klesol v júni v porovnaní s májom o 5,6 percentuálneho bodu najmä vplyvom pesimistickejších hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie. Indikátor dôvery v službách v júni vzrástol o 0,6 bodu na úroveň 16,3 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnilo pozitívnejšie hodnotenie súčasného dopytu.

V júni sa spotrebiteľská atmosféra na Slovensku príliš nezmenila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 0,1 bodu na mínus 22,6 bodu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada spotrebiteľov o 2,1 bodu priaznivejšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy