Návrh štyroch prezidentov predkladá vízie pre budúcnosť integrácie EÚ

Luxemburg/Brusel 26. júna (TASR) – Európski diplomati dnes počas zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu pozorne analyzovali "návrh štyroch prezidentov," ktorý podľa slov štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí SR Petra Javorčíka predkladá dlhodobé vízie pre európsku integráciu.
Rokovania diplomatov boli v znamení blížiacej sa Európskej rady (28. a 29. júna), na ktorej ako jeden z hlavných bodov pracovnej večere lídrov EÚ bude aj otázka posilňovania ekonomickej a monetárnej únie.
"Nadchádzajúca Európska rada je iná v tom, že štyria prezidenti pod vedením Hermana Van Rompuya predložia určitú víziu ako ďalej v oblasti európskej integrácie," odpovedal Javorčík na otázku TASR, či nadchádzajúci summit možno označiť za existenčný z hľadiska pretrvania menovej únie. A spresnil, že "nóvum" pripraveného návrhu štyroch prezidentov tkvie v tom, že sa snaží identifikovať kroky na dlhšie časové obdobia, na 5 až 10 rokov, a zahrnúť do celkovej integračnej stavebnice aj tie elementy, ktoré doteraz v rámci ekonomickej a monetárnej únie chýbali.
Návrh štyroch prezidentov sa zrodil po rokovaniach medzi predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom, predsedom Európskej rady Hermanon Van Rompuyom, predsedom eurozóny Jeanom-Claudeom Junckerom a predsedom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim.
Podľa slovenského diplomata ide o rámcový návrh, na základe ktorého budú pokračovať rokovania o tom, ako ďalej posilniť európsku ekonomickú a monetárnu úniu.
"Návrh Van Rompuya identifikuje štyri základné kamene tohto procesu – posilnenie integrácie v bankovom sektore, vo fiškálnej oblasti, posilnenie ekonomických politík členských krajín a takisto aj posilnenie integrácie v politickej oblasti," zhodnotil Javorčík návrh prezidentov štyroch euroinštitúcií.
Slovenský diplomat upozornil na skutočnosť, že ide o sedemstranový dokument, ktorý treba vnímať ako základ pre ďalšie diskusie. A dodal, že na tohotýždňovom summite EÚ možno očakávať krátkodobé riešenie v oblasti ekonomického rastu, avšak konkrétne rozhodnutia v zmysle schválenia "dlhodobejších" návrhov bankovej či fiškálnej únie určite nepadnú. Skôr pôjde o to, aby sa lídri EÚ dohodli na spôsobe, akým sa tieto ďalekosiahle návrhy budú prerokovávať v inštitúciách EÚ.
"Dôležité je, aby tieto procesy mali svoju politickú legitimitu v členských krajinách, čo znamená zapojiť do toho národné parlamenty a tiež Európsky parlament," uviedol Javorčík.

OZNÁMENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam

Súvisiace články

Aktuálne správy