Osobitný odvod pre regulované firmy posunuli do druhého čítania

Špeciálny odvod pre regulované firmy zníži ich daňový základ. Reálne by tak dodatočný rozpočtový výnos z tohto opatrenia mal dosiahnuť v tomto roku vyše 20 mil. eur a v budúcom roku 81 mil. eur.

Parlament poslal návrh na zavedenie osobitného odvodu pre regulované firmy do druhého čítania. Podľa tohto návrhu by pritom mali regulované podniky odviesť štátu v tomto a budúcom roku spolu 125 mil. eur. Odvod bude však daňovým výdavkom, ktorý zároveň zníži týmto firmám daňový základ. Reálny dopad opatrenia tak bude v tomto roku v hotovostnom vyjadrení predstavovať dodatočný rozpočtový príjem 20,25 mil. eur a v budúcom roku 81 mil. eur. Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády by mal tento výnos smerovať do špeciálneho fondu, z ktorého sa majú podporovať prorastové opatrenia.

Zákon o osobitnom odvode by mal účinnosť podľa návrhu rezortu financií nadobudnúť od začiatku septembra tohto roka. Rezort financií zároveň navrhol, aby odvodovým obdobím bol každý kalendárny mesiac účtovného obdobia, v ktorom má regulovaná osoba oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti podľa osobitného predpisu. Posledné odvodové obdobie by pritom mal byť december 2013. Suma základu odvodu, od ktorej vzniká povinnosť platiť odvod, je stanovená na 3 mil. eur, pričom sadzba odvodu pre regulovanú osobu je na mesačnej báze 0,00351. Odvod sa pritom vypočíta ako súčin základu odvodu a sadzby odvodu. Zaplatený odvod si budú môcť firmy uplatniť ako daňový výdavok.

Rezort financií navrhol, aby boli mimoriadnym odvodom zaťažené firmy, ktoré majú oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, farmácie, poštových služieb, dopravy na dráhe, verejných kanalizácií a leteckej dopravy a verejných vodovodov. Ministerstvo zároveň stanovilo podmienku, že výnosy firmy z regulovanej činnosti za účtovné obdobie, v ktorom získala oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti, dosiahli aspoň 50 % z jej celkových výnosov tohto účtovného obdobia.

Podľa ministerstva financií pritom toto opatrenie neovplyvní ceny produktov a služieb dotknutých regulovaných subjektov. „Zavedením odvodu sa nepredpokladá zvýšenie cien poskytovaných služieb a dodávaných tovarov pre konečného spotrebiteľa. Tento odvod sa nebude považovať za oprávnený náklad, ktorý možno započítať do regulovanej ceny a zákon priamo zakazuje zvyšovať z tohto dôvodu regulovanú cenu,“ konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu.

Minister financií Peter Kažimír toto opatrenie obhajuje aj tým, že regulované prostredie podľa neho na Slovensku úplne ako regulované nefunguje. Dôkazom toho je podľa neho skutočnosť, že medzi najziskovejšími firmami sú predovšetkým firmy z regulovaného prostredia a navyše ich zisky výraznejšie nedokázala ovplyvniť ani kríza v roku 2009.

Súvisiace články

Aktuálne správy