Slovenské firmy budú tento rok ďalej znižovať náklady

Priority finančných manažérov na rok 2012: minimalizovať pokles miery rastu, lepšia efektívnosť, vyhýbanie sa rizikám.

Stredobodom pozornosti slovenských spoločností na rok 2012 bude minimalizovať pokles miery rastu. Spoločnosti predpovedajú ďalší rok znižovania nákladov, aby dosiahli lepšiu efektívnosť a aby nadviazali na minuloročnú úlohu, ktorou bol rast ziskov. Rovnako predpokladajú, že sa budú vyhýbať akejkoľvek príležitosti, ktorá by súvahu ich spoločnosti zaťažila zbytočnými rizikami. Vyplýva to z prieskumu, ktorý po druhýkrát realizovala spoločnosť Deloitte medzi finančnými riaditeľmi v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku.

Hoci predpoveď ekonomického vývoja je pre Slovensko podstatne menej alarmujúca ako tá, ktorej čelia viaceré iné ekonomiky v strednej aj západnej Európe v podobe negatívneho rastu, slovenskí finanční riaditelia charakterizujú ekonomickú situáciu v krajine ako nestabilnú. Deje sa tak aj napriek všeobecnému zvýšeniu ziskovosti spoločností v roku 2011. Tá bola dôsledkom intenzívneho znižovania nákladov. „Je zjavné, že spoločnosti budú aj naďalej opatrne riadiť svoje výdavky. Bez vyhliadky na rast alebo recesiu sa budú snažiť zaistiť, aby akékoľvek investície alebo výdavky priniesli plánované výnosy. Akékoľvek ďalšie výdavky sa odložia, čo bude mať negatívny dopad na rast v krátkodobom horizonte,“ uviedol senior manažér audítorských služieb a líder projektu pre finančných riaditeľov Deloitte Slovensko Jozef Hýbl.

Finanční riaditelia v piatich zo šiestich krajín očakávajú, že rok 2012 bude rokom minimálneho rastu, pričom väčšina respondentov očakáva stagnáciu. Výnimkou je len Poľsko, kde väčšina respondentov očakáva mierny rast (1,5 až 3 percenta). S podobnými číslami sa stotožňuje len vyše 20 % slovenských manažérov, viac ako tretina z nich tiež očakáva stagnáciu. Slovákov navyše trápi ďalší, aj keď mierny rast nezamestnanosti, stagnujúci a klesajúci dopyt po spotrebnom tovare, pokles príjmov či vyššia inflácia.

Za hlavný cieľ počas nasledujúcich 12 mesiacov považujú slovenskí finanční riaditelia znižovanie priamych a nepriamych nákladov. Zníženie priamych nákladov patrí medzi dva hlavné ciele roka pre 78 % respondentov, zatiaľ čo ešte viac, 83 %, má za cieľ znížiť nepriame náklady. Spoločnosti sú tiež pripravené dôkladne sa zamerať na zlepšenie kvality peňažných rezerv, keďže viac ako tretina slovenských finančných riaditeľov považuje zvyšovanie likvidity za svoju najvyššiu prioritu.

Súvisiace články

Aktuálne správy