ECB minulý týždeň nenakupovala dlhopisy krajín eurozóny

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) v uplynulom týždni nenakúpila už druhý týždeň po sebe žiadne vládne dlhopisy.

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) v uplynulom týždni nenakúpila už druhý týždeň po sebe žiadne vládne dlhopisy. To signalizuje, že ECB zrejme dočasne pozastavila kontroverzný program nákupu dlhopisov, ktorým sa snažila stlačiť úroky, za ktoré si požičiavajú na trhu zadlžené krajiny eurozóny.
ECB nakupovala vládne dlhopisy zadlžených krajín na sekundárnom trhu v úsilí stlačiť výnosy dlhopisov na udržateľnú úroveň. Program spustila v máji 2010, aby pomohla Grécku, čo však krajine nijako nepomohlo. Neskôr program pozastavila, no v auguste minulého roka ho spustila opäť, keďže dlhová kríza sa zhoršila a do ťažkostí sa dostali Taliansko a Španielsko, čo sú príliš veľké ekonomiky na záchranu. ECB celkovo nakúpila počas trvania programu dlhopisy približne za 219 miliárd eur.
V poslednom období ale banka začala nákupy obmedzovať, keďže v decembri poskytla obrovský objem lacných trojročných úverov na zmiernenie tlakov na finančnom trhu. Úvery v hodnote 489 miliárd eur využilo celkovo 523 bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy