Spojené štáty chcú stabilnú eurozónu

Bratislava 23. februára (TASR) – Spojené štáty americké chcú, aby ich partner eurozóna bola stabilná. Záchrana eura im nie je ľahostajná. Pre TASR to povedal predseda parlamentného európskeho výboru Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) po rokovaní s členmi Snemovne reprezentantov Kongresu Spojených štátov amerických, ktorých viedol Dan Lee Burton, predseda podvýboru pre Európu a Euráziu.
"Americkí kongresmani sa pýtali, či euro prežije, alebo nie, či sa môžu spoľahnúť na eurozónu a či zachráni euro. Vyjadrili sa, že je aj v záujme Spojených štátov, aby mali stabilnú eurozónu, stabilného prosperujúceho partnera," uviedol Štefanec. Kongresmani podľa jeho slov označili eurozónu za kľúčového partnera USA. Zaujímali sa tiež o to, či je euroval dobré riešenie. Štefanec poznamenal, že členovia Kongresu majú na európsky stabilizačný mechanizmus rôzne názory. "Ale zhodli sme sa na tom, že iné riešenie teraz neexistuje, len euroval," dodal šéf európskeho výboru.
Zdôraznil, že euroval nemôže byť jediné riešenie, ale myslí si, že bez neho sa situácia vyriešiť nedá. "S ním však musia prísť štrukturálne zmeny, zmeny sociálnych dôchodkových systémov, zmeny pre rozvoj podnikateľského prostredia a dodržiavanie pravidiel," upozornil. Euroval je podľa Štefanca nástroj, "aby sa nákaza nepreliala do ďalších krajín" a aby nevznikli ešte väčšie škody. "Čiže spoločný menovateľ je minimalizácia nákladov na riešenie súčasnej situácie a ako ďalej," dodal.
Na rokovaní s americkými kongresmanmi sa v stredu (22.2.) zúčastnili okrem Štefanca aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský, šéf zahraničného výboru František Šebej a jeho členovia. Hovorilo sa aj o potreba znižovania deficitov, fiškálnej dohode, zákone o rozpočtovej zodpovednosti, o slovenskej ceste transformácie za posledné roky, o slovenskom volebnom systéme, ale aj o slovensko-amerických vzťahoch. Tie sú vraj dobré, no obe krajiny si želajú ešte lepšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy