Telefónica Slovakia vlani so 41-percentným rastom výnosov

Spoločnosť Telefónica Slovakia, ktorá poskytuje mobilné služby pod značkou O2, dosiahla v minulom roku výnosy vo výške 157,4 mil. eur. V medziročnom porovnaní ide o nárast na úrovni 40,9 %. Spoločnosť dosiahla v poslednom kvartáli vlaňajška kladný prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA), ktorý oproti rovnakému obdobiu roku 2010 vzrástol viac ako 5-násobne. Telefónica Slovakia zároveň za minulý rok zaznamenala po prvýkrát kladný účtovný zisk od vstupu na slovenský trh v roku 2006 a čoraz výraznejšie sa tak podieľa na raste materskej spoločnosti Telefónica Czech Republic. Výnosy firmy za štvrtý kvartál uplynulého roku predstavovali 44,2 mil. eur, čo je o 34,8 % viac ako v roku 2010.

Priemerný mesačný výnos na zákazníka (ARPU) predplatených služieb dosiahol v minulom roku výšku 8,5 eur. ARPU zákazníkov platiacich na faktúru bol 17,4 eur. Spoločnosť zaznamenala vlani so svojim mobilným operátorom O2 aj viac ako 32,2-percentný rast počtu zákazníkov, keď ku koncu roka ich mala 1,164 mil. Fakturované služby využívalo u O2 ku koncu uplynulého roka 498 tisíc zákazníkov, keď sa ich počet medziročne zvýšil o 48,9 %. Predplatené služby využívalo 666,1 tisíc zákazníkov pri ich medziročnom raste o 22 %. Za uplynulých dvanásť mesiacov si číslo do O2 prenieslo 142 tisíc zákazníkov, zatiaľ čo opačným smerom odišlo viac ako 6 tis. zákazníkov.

„Rastúci trend posledných rokov sme opäť potvrdili aj vo skvelých výsledkoch, ktoré sme dosahovali počas minulého roka,“ uviedol na margo vlaňajších výsledkov generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica Slovakia Ramiro Lafarga Brollo. V tomto roku sa chce spoločnosť podľa jeho slov sústrediť na rozširovanie svojej 3G siete, ktorej prevádzku odštartovala v júli minulého roku. Rýchlym internetom chce Telefónica Slovakia do konca tohto roka pokryť 50 % populácie, pričom toto číslo pre ňu nie je finálna hranica a v rozširovaní siete bude pokračovať aj ďalej. Zároveň plánuje zrušiť aj obmedzenia rýchlosti sťahovania a nahrávania dát vo svojej 3G sieti. Vstup do iných segmentov telekomunikačného trhu ako internetová televízia alebo pevné linky Telefónica Slovakia podľa slov jej finančného riaditeľa Henricha Daubnera nevylučuje, ale v krátkodobom horizonte ani neplánuje.

Telefónica vstúpila na slovenský trh mobilných operátorov rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR zo dňa 25. augusta 2006. Licencia zahŕňa práva na používanie frekvencií GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz, UMTS a 28/29 GHz na 20 rokov na účely poskytovania telekomunikačných služieb v Slovenskej republike. Spoločnosť začala svoju komerčnú prevádzku 2. februára 2007. V rámci medzinárodnej skupiny Telefónica patrí Telefónica Slovakia k skupine Telefónica Europe, na Slovensku pôsobí ako dcérska firma českej Telefónica Czech Republic, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy