Dvanásť ekonomík EÚ je z dlhodobého hľadiska nestabilných

Štrasburg 14. februára – Dvanásť ekonomík Európskej únie (EÚ) je z dlhodobého hľadiska nestabilných. Patria medzi ne aj veľké štáty, ako sú Francúzsko, Taliansko alebo Británia. K tejto skupine však nepatrí najväčšia európska ekonomika Nemecko. Vyplýva to z prvej štúdie Európskej komisie (EK) týkajúcej sa nerovnováh v únii.
Komisia bude teraz pozornejšie sledovať vývoj v týchto 12 krajinách, medzi ktoré okrem spomenutých patria Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Dánsko, Fínsko, Maďarsko, Slovinsko, Španielsko a Švédsko.
Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn a jeho experti si posvietili napríklad na vývoj jednotkových nákladov na prácu alebo obchodné deficity. V rámci európskeho paktu stability môže komisia po novom zasiahnuť, pokiaľ existujú výraznejšie odchýlky pri normatívnych ukazovateľoch. EÚ pakt sprísnila koncom vlaňajška.
Sprísnenie dohľadu má zamedziť rizikovým trendom, napríklad v nedávnej minulosti sa v Španielsku a Írsku nafúkli realitné bubliny a únia nereagovala. Krajinám eurozóny hrozia dokonca pokuty vo výške až 1 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Súvisiace články

Aktuálne správy