OECD varuje Nemecko pred obdobím slabého rastu

Berlín 14. februára (TASR) – Proexportne orientovaná ekonomika Nemecka čelí obdobiu slabého rastu, uviedla dnes v najnovšej správe Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Dôvodom je spomaľovanie rastu svetovej ekonomiky a pretrvávajúca neistota okolo dlhovej krízy eurozóny.
Organizácia ponechala v platnosti svoj odhad z novembra 2011, v rámci ktorého predpokladá, že rast nemeckej ekonomiky sa v tomto roku spomalí na 0,6 % po prudkom raste ekonomickej aktivity po skončení finančnej krízy z rokov 2008/2009. Vlani vzrástla ekonomika Nemecka o 3 % a v roku 2010 o 3,6 %. Nástup dlhovej krízy v eurozóne a spomalenie rastu svetovej ekonomiky však opäť vrhli tieň na jej vyhliadky.
OECD zopakovala, že Nemecko musí deregulovať a podporiť inovácie v sektore služieb s cieľom zvýšiť domáci dopyt. Napriek tomu nepredpokladá, že by to mohlo zvýšiť export zo strany obchodných partnerov, ako je Francúzsko. To sa často sťažuje na slabý nemecký dopyt, ktorý spôsobuje v eurozóne veľkú nerovnováhu.
Organizácia okrem toho vyzvala Berlín na výraznejšiu podporu zamestnanosti, najmä čo sa týka zamestnanosti žien, aby štát vykompenzoval dôsledky starnutia obyvateľstva. Podľa OECD strednodobý rastový potenciál, ktorý je stále slabý, len okolo 1,5 %, by po roku 2020 mohol klesnúť až na 1 % práve v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja.

Súvisiace články

Aktuálne správy