Euro stratilo ranné zisky

Frankfurt nad Mohanom 13. februára (TASR) - Spoločná európska mena popoludní z veľkej časti prišla o zisky, za ktoré vďačila schváleniu balíka úspor gréckym parlamentom.

Frankfurt nad Mohanom 13. februára (TASR) – Spoločná európska mena popoludní z veľkej časti prišla o zisky, za ktoré vďačila schváleniu balíka úspor gréckym parlamentom.
Euro sa podvečer predávalo po 1,3214 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3254 (v piatok: 1,3189) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,7545 (0,7582) eura.
"Schválenie nového úsporného balíka podporilo euro," uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. "Napriek úspešnému hlasovaniu nemôžeme hovoriť o nejakom prelome." V rannom obchodovaní úľava z hlasovania Atén pomohla k rastu kurzu eura, ktorý sa dostal až na 1,3284 USD/EUR. Popoludní však euro zmazalo svoje zisky.
"Neistota týkajúca sa Grécka bude pretrvávať," myslí si Rieke. Upokojiť trhy môže len presadenie reforiem. Politická podpora pre reformy však v Grécku klesá. Okrem toho sa stále čaká na odpísanie časti gréckeho dlhu súkromnými investormi. "Rozhodujúcim faktorom pre kurz eura v strednodobom horizonte však bude vývoj vo veľkých štátoch, ako sú Taliansko a Španielsko," dodal Rieke.

Súvisiace články

Aktuálne správy