Reformy, ktoré Gréci sľúbili, im nepomôžu znižiť dlh na 120 % HDP

Berlín 10. februára (TASR) – Reformy, ku ktorým sa Grécko najnovšie zaviazalo, nie sú dostatočné a neznížia jeho dlh na úroveň, ktorá sa považuje za udržateľnú. Uviedli to dnes s odvolaním sa na slová nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho konzervatívni poslanci, ktorí sa zúčastnili na stretnutí s ministrom.
"Schäuble povedal, že so súčasným plánom reforiem sa Grécku nepodarí dosiahnuť cieľ a znížiť dlh na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2012," uviedol konzervatívny zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.
Ďalší zdroj, ktorý sa zúčastnil na stretnutí ministra financií s poslancami, tvrdí, že podľa Schäubleho súčasný návrh reforiem pomôže Grékom stlačiť dlh len na 136 % HDP.
Medzinárodný menový fond (MMF) ale upozorňuje, že vláda v Aténach musí zredukovať svoj dlh na 120 % HDP do roku 2020, aby bol udržateľný.
Zdá sa však, že tento cieľ je so súčasným návrhom opatrení nedosiahnuteľný. Objavili sa však aj špekulácie, že MMF, Európska centrálna banka (ECB) a Európska únia (EÚ), tzv. Trojka, akceptujú aj zníženie gréckeho dlhu približne na 125 % HDP.
Schäuble na stretnutí tiež naznačil, že veritelia budú musieť z hodnoty gréckeho dlhu odpísať ešte ďalších zhruba 20 miliárd eur. Túto stratu by mohol na seba vziať tzv. oficiálny sektor, teda centrálne banky a iné oficiálne inštitúcie.
Na stretnutí s konzervatívnymi poslancami bola prítomná aj kancelárka Angela Merkelová, ktorá ich upozornila, že nechať Grécko, aby skrachovalo, by mohlo byť veľmi nebezpečné a mohlo by to mať "nekontrolovateľné následky".

Súvisiace články

Aktuálne správy