Neočakávame dnes finálnu dohodu o pomoci pre Grécko

Brusel 9. februára (TASR) – Dnes sa určite neprijme žiadna finálna dohoda o novom programe finančnej pomoci pre Grécko, povedal krátko pred začatím zasadania euroskupiny jej predseda Jean-Claude Juncker. Ministri financií eurozóny (euroskupina) sa dnes večer zišli v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí venovanom druhému balíku pomoci pre túto juhoeurópsku krajinu.
"Neočakávajte dnes nijaké finálne riešenie," povedal novinárom lakonicky luxemburský premiér a predseda euroskupiny Jean-Claude Juncker po príchode do budovy Európskej rady. Dodal, že to, že sa dnes nezrodí finálna dohoda o pomoci pre Grécko, nie je žiadna katastrofa, lebo rozhovory na túto tému pokračujú a budú pokračovať.
Očakáva sa, že v rámci druhého balíka pomoci pre Grécko, ktorý má odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu, EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) odsúhlasia dohodnutú sumu vo výške 130 miliárd eur.
Dnešné stretnutie ministrov, na ktorom chýba taliansky a cyperský minister, sa koná po dramatických rozhovoroch gréckych politikov o potrebe prijatia dohody s veriteľmi z EÚ a MMF na úsporných opatreniach, nevyhnutných na získanie nového záchranného balíka. Grécki politici sa so štvordňovým oneskorením voči pôvodnému termínu (5.2.), dohodli na prijatí všetkých potrebných podmienok zo strany zahraničných veriteľov až dnes poobede, len niekoľko hodín pred zasadaním ministrov euroskupiny.
"Prichádzajú povzbudivé správy z Atén," reagovala pred zasadaním ministrov financií šéfka MMF Christine Lagardeová na dohodu gréckych politikov. Dodala, že táto správa je dobrý štart pre začiatok rokovaní, ktoré podľa nej nebudú ľahké a ktorých koniec sa očakáva až po polnoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy