Grécko razantne odmietlo myšlienku rozpočtového komisára

Atény/Berlín 29. januára (TASR) – Nemecká spolková vláda požaduje, aby Európska únia (EÚ) prevzala kontrolu nad gréckym rozpočtom. Gréci sa cítia podvedení.
Atény opakovane nesplnili sľuby ani stanovené podmienky pre pokračovanie finančnej pomoci a nedôvera voči nim v rámci únie sa neustále zvyšuje. Nemecko z tohto dôvodu navrhlo, aby Grécko výmenou za ďalšiu finančnú pomoc pripustilo medzinárodnú kontrolu nad svojím rozpočtom. Berlínske vládne kruhy potvrdili správu Financial Times, že prišli s myšlienkou rozpočtového komisára.
Atény označili túto myšlienku za neprijateľnú. Hovorca vlády Pantelis Kapsis vyhlásil, že zodpovednosť za rozpočet má výhradne vláda. Ministerka školstva Anna Diamantopulová uviedla, že takéto návrhy sa nedajú brať vážne a že je to „chorobná fantázia, bez ohľadu na to, kto ju má“. Návrh odmietla aj Európska komisia (EK), ktorá v sobotu (28.1.) uviedla, že „exekutíva musí zostať plne rukách gréckej vlády, ktorá sa zodpovedá svojim občanom a inštitúciám“.
Dokonca aj seriózne noviny, ako napríklad aténsky denník To Vima, reagovali rozhorčene. „Je do dokument hanby. Merkelová požaduje bezpodmienečnú kapituláciu gréckych financií,“ uviedol denník na titulnej strane. Aténsky bulvárny denník Ethnos na svojej internetovej stránke uviedol, že Nemci chcú dať Grécko do kurately.
Ale objavili sa aj zdržanlivejšie hlasy. Grécki politici podľa jedného z rozhlasových komentátorov zatiaľ nevysvetlili, ako je možné, že reformy na zoštíhlenie štátneho aparátu sa zatiaľ nepohli dopredu.
Krátko pred odchodom na bruselský summit lídrov EÚ reagoval aj grécky minister financií Evangelos Venizelos. „Kto chce postaviť národ pred dilemu, aby musel voliť medzi finančnou pomocou a národnou hrdosťou, ignoruje históriu. Som si istý, že lídri všetkých európskych štátov, predovšetkým tých, ktoré majú pre svoju veľkosť väčšiu zodpovednosť za smerovanie Európy, vedia, ako sa formulujú témy medzi priateľmi a partnermi, ktorí spojili svoje historické osudy.“
Nový komisár, ako ho navrhuje Nemecko, by mal mať právomoc vetovať fiškálne rozhodnutia gréckej vlády, ak by neboli v súlade s cieľmi, ktoré stanovili medzinárodní veritelia. Vymenovávali by ho ministri financií eurozóny a mal by na starosti kontrolu gréckej vlády pri rozhodovaní „o veľkých výdavkoch“.
„Rozpočtovú konsolidáciu je treba podriadiť striktnému riadiacemu a kontrolnému mechanizmu,“ uvádza sa v návrhu. „Ak zoberieme do úvahy neuspokojivé plnenie úloh, Grécko musí na isté obdobie prijať prenesenie fiškálnej suverenity na európsku úroveň.“ Atény sú tiež pod tlakom, aby prijali zákon, ktorý by stanovoval, že štátne príjmy by boli v prvom rade použité na obsluhu dlhu a až potom na ostatné veci.
Podľa nemeckého plánu by Grécko mohlo míňať len na normálne fungovanie vlády po tom, čo by zaplatili splátky dlhu. Ak by sa prijal takýto návrh, finančné trhy a veritelia by boli uistení, že v budúcnosti nepríde k platobnej neschopnosti krajiny.
„Ak by v budúcnosti nebola uvoľnená ďalšia tranža, Grécko by sa nemohlo veriteľom vyhrážať bankrotom. Namiesto toho by muselo akceptovať ďalšie škrty primárnych výdavkov ako jediný možný dôsledok neuvoľnenia tranže,“ uvádza sa v dokumente.
Informovali o tom DPA a Financial Times Deutschland.

Súvisiace články

Aktuálne správy