Zavedenie vysokého bankového odvodu je krátkozraký krok

Bratislava 18. októbra (TASR) – Pripravované zavedenie osobitného odvodu vo výške 0,4 % z vybraných bankových pasív je podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) krátkozrakým krokom a môže mať negatívny dopad na bankový sektor aj klientov finančných inštitúcií. Už teraz ide pritom o druhý najvyšší odvod v Európskej únii (EÚ) po Maďarsku a v prípade úspechu opozičného návrhu na zvýšenie sadzby na 0,75 % by bol úplne najvyšší.
"Dôsledkom najvyššej sadzby v eurozóne bude reálne ohrozenie stability bankového sektora, niektoré banky totiž nemusia byť schopné vytvoriť dostatok zisku a tým aj dostatok kapitálu, ktorý bude potrebný najmä v období očakávaného zhoršenia ekonomického prostredia," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii prezident SBA Igor Vida. Stabilita sektora môže byť podľa neho ohrozená aj presunom vkladov právnických osôb do krajín, v ktorých bankový odvod nie je alebo je jeho sadzba rádovo nižšia.
Šéf bankovej asociácie pripomenul, že prichádza obdobie veľkej neistoty, nízkeho rastu a hroziacej recesie. Práve v tomto čase budú podľa neho banky potrebovať kapitál na krytie rizík aj na svoj ďalší rozvoj. "A my im ideme tento kapitál zobrať. Bez dostatočnej kapitálovej primeranosti nedokážeme podporovať ekonomiku," upozornil Vida s tým, že napríklad vlani slovenské banky polovicu svojho zisku využili práve na posilnenie kapitálu.
Asociácia očakáva, že prípadné zavedenie tohto odvodu sa prejaví aj na raste cien bankových produktov a služieb. "V snahe obmedziť riziká negatívneho dopadu na klientov bánk a sektor SBA navrhuje, aby výšku sadzby určovala Národná banka Slovenska (NBS) po dohode s ministerstvom financií, s ohľadom na očakávanú finančnú situáciu," priblížil Vida.
Alternatívou k odvodu, ktorý má do verejných financií priniesť budúci rok 80 miliónov eur, je napríklad hľadanie úspor na výdavkovej strane rozpočtu. Lepším riešením by podľa neho bolo aj zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). "DPH je oveľa spravodlivejší prostriedok. Postihuje každého podľa toho, koľko spotrebúva," vyzdvihol šéf SBA.
"Ministerstvo financií navrhlo sadzbu na úrovni 0,2 % a vláda ju schválila. Dvojnásobná sadzba vznikla ako výsledok politických rokovaní všetkých vládnych strán. Teraz to majú v rukách poslanci," reagoval na kritiku SBA hovorca ministra financií Martin Jaroš. O návrhu zákona by mala Národná rada (NR) SR rokovať už v stredu (19.10.), a to v skrátenom legislatívnom konaní.
"Národná banka sa k návrhu zákona vyjadrila v rámci medzirezortného pripomienkového konania. NBS pripúšťa možnosť, že časť nákladov osobitného odvodu banky prenesú aj na klienta," reagovala hovorkyňa centrálnej banky Petra Pauerová.

Súvisiace články

Aktuálne správy