Komoditnému trhu naďalej nepraje

Dnes OPEC ukončil nervozitu trhu, ktorý celý týždeň čakal na zásah OPECu a zaintervenuje v prospech „stabilizácie“ cien ropy. OPEC dnes rozhodol o znížení ropných dodávok o 1,5 mil. barelov na deň, čím sa zmestil do predpokladaného rámca 1 až 2 mil. barelov a potvrdil tak odhady väčšiny analytikov. Ropa však odignorovala toto opatrenie, keďže okrem jednorazového zásahu trh rátal aj s ochotou OPECu ďalej znižovať svoju produkciu v snahe dostať cenu ropy tam, kam si ju väčšina členov organizácie želá. Včera prezident OPECu Kehlil spomenul cenu 80 – 90 USD/barel, ktorá je potrebná na udržanie súčasných energetických projektov, no tieto jeho slová vyznievajú skôr ako želanie k Alahovi, než reálny cieľ. Faktom totiž je, že celosvetovo klesá ekonomická kondícia a spolu s ňou klesá spotreba ene rgií. V tejto súvislosti je redukcia ropných dodávok logickým krokom, je však otázne, či je vhodné tento akt v súčasnej situácii nazývať intervenciou.

USA – najväčší spotrebiteľ energií na svete s podielom takmer 25 %, vykazujú dlhodobý ústup spotreby palív. Z ostatnej správy EIA (sekcie US ministerstva pre energetiku) vyplýva, že oproti predošlému roku je aktuálne spotreba benzínu o viac ako 4 % nižšia a celková spotreba ropných produktov dokonca o 8,5 %. EIA pri tom eviduje pokles spotreby seriálovo od začiatku roka. Čína, ako posledný ostrov záchrany pre producentov ropy zaznamenala ochabnutie ekonomického rastu v treťom kvartály na najnižšiu úroveň za posledných 5 rokov a spotreba palív v krajine klesá už piaty kvartál za sebou. Okrem toho klesá celková spotreba a stúpa nezamestnanosť. Otvorene sa hovorí o ekonomickej recesii vo Veľkej Británii a analytici rovnaký scenár avizujú pre všetky hlavné ekonomiky eurozóny. USA na tom nie je inak a sú silné pochybnosti o tom, že to v dohľadnej dobe bude lepšie.

Súčasná finančná kríza sa podľa viacerých ekonómov len začína prejavovať na reálnej ekonomike. Plné prepuknutie môže priniesť výrazný pokles priemyselnej aktivity, nárast nezamestnanosti a ďalší prepad spotreby. Jednorazové znižovanie ropných dodávok teda nič nevyrieši a OPEC s tým veľmi pravdepodobne nedosiahne dlhodobejšiu stabilizáciu ceny. Ustálenie 80 – 90 dolárovej hladiny je ešte menej reálne. Tým, že OPEC zaváhal a nevyjadril rope aj slovnú podporu v zmysle ďalších zásahov, prakticky pochováva svoju vidinu stabilizácie a dúfanie v jej rast sa rozplýva ako ružový naivný sen. Naopak, svojou váhavosťou samotní producenti ropy podnecujú trh južným smerom s výhľadom nie k 60 ale až k 50 USD/barel.

Riziko pravdepodobného pokračovania v poklese svetovej spotreby však nie je pre ropu jediným. Snaha finančného sektora zabezpečiť si dostatok likvidity totiž znamená nárast dopytu po dolári, čo pre ropu ale i celý komoditný kôš znamená ďalší medvedí tlak. Komodity denominované v USD strácajú silnejším dolárom, ktorý sa stáva dokonca hlavným medvedím faktorom na komoditných trhoch.

Zlato je ohrozené tým istým faktorom. Dolárový index voči šiestim hlavným svetovým menám v súčasnosti dosahuje maximá z apríla 2006 a pokračujúci dopyt po hotovosti mu naďalej nahrávajú. Dnes na trh prenikli zatiaľ neoverené informácie, že Medzinárodný menový fond (IMF) pripravuje predaj zlatých rezerv za doláre, ktorými chce pomôcť krajinám s rozvíjajúcou sa ekonomikou (emergin markets). Príklad masívneho výpredaja zlata s cieľom získať hotovosť bol trhu ponúknutý už skôr, keď Švajčiarska centrálna Banka potrebovala likviditou podporiť najväčšiu švajčiarsku banku UBS. (SNB touto akciou poslala v priebehu niekoľkých hodín cenu zlata o 7,5 % nižšie.) Podobné snahy sa môžu opakovať, čo znamená veľké riziko pre zlato a vzhľadom na silnejší dolár aj pre celý komoditný kôš.

Dnešnou správou o možnom predaji zlata zo strany IMF môžu trhové medvede tlačiť na kov s podstatne väčším odhodlaním a nasmerovať ho k 650 USD/uncu. Bližšími supportnými úrovňami sú 691 – 690 a následne 666,50.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy