Akciovým trhom chýba fundament

Wall Street si včera opäť zaknihoval na svoje konto ďalšiu stratovú seansu. Dôvodom boli horšie akciové zverejnenia, ktoré vnášajú na trh opäť ďalšiu neistotu ohľadom zdravia korporátneho segmentu a jeho reakcie na nastupujúcu recesiu. Včerajší akciový kokteil: DJIA 30 -5,69%/8519, S&P 500 -6,10%/896, Nasdaq Composite -4,77%/1615.

Kvartálne výsledky včera zverejnilo veľa dôležitých spoločností. Medzi nimi jasne svietila banka Wachovia. Táto spoločnosť, ktorá sa minulý mesiac ocitla na pokraji kolapsu a padla do náručia banky Wells Fargo, zverejnila za 3Q stratu vo výške 23,9 mld. USD, čo je doteraz najväčšia strata akejkoľvek finančnej inštitúcie počas aktuálnej finančnej krízy ako aj v histórii US bankovníctva. Aj keď stratu z veľkej časti tvoria odpisy strát dobrého mena spoločnosti, aj tak bola strata veľmi veľká a oveľa horšia než sa očakávalo. Priznanie strát však bolo nutné, aby mohla prebehnúť fúzia tejto spoločnosti s bankou Wells Fargo. Pre finančný segment to bola však veľká príťaž.

Z ostatných veľkých spoločností sme boli svedkami horších výsledkov spoločností Boeing a AT&T, lepšie než očakávania skončili kvartálne výsledky Merck a McDonalds, ale ich vyhliadky pre budúce obdobie zaostali za očakávaniami analytikov.

Celkovo tak včerajšie zverejnenia lídrov akciových trhov (všetky štyri hore uvedené spoločnosti sú komponentmi indexu DJIA 30) boli skôr negatívne. K nim sa pridali menšie spoločnosti, ktoré vo veľkom revidovali svoje výhľady pre budúce obdobie. Ziskový potenciál spolu so spomaľovaním ekonomiky USA ako aj globálnej ekonomiky výrazne klesá a tak môžeme očakávať revízie ziskov aj u ďalších spoločností ktoré zverejňujú výsledky v najbližšej dobe a pokračovanie prepadu akciových trhov. Ak sa totiž pozrieme na firemné vyhliadky pre 4Q zistíme, že podľa prieskumu Bloomberg sa očakáva pre toto obdobie takmer 25%-ný nárast ziskov spoločností v medziročnom porovnaní. Analytici sú tak stále príliš optimistický a ziskové projekcie sú nadstavené veľmi vysoko. Ich revízia v nasledujúcich obdobiach však bude pre trhových býkov znamenať kruté prebudenie.

Na poklese akcií sa včera opäť najvýraznejšie podpísal sektor základných materiálov a energetický sektor, ktoré výrazne strácali spolu s prepadom cien komodít. Cena ropy včera stratila viac ako 4 USD, čo nepriaznivo vplývalo na energetický sektor, ktorý má silný podiel v hlavných akciových indexoch.

Zaujímavú štatistiku včera zverejnil najväčší maloobchodný reťazec na svete Wal-Mart. Spoločnosť sleduje nárast predajov vždy v období, kedy domácnosti dostávajú svoje výplaty. Väčšina z týchto zdrojov smeruje na nákup tovarov dennej spotreby čo zobrazuje ich zhoršujúcu sa situáciu. Vo veľkej miere ovplyvňujú tento vývoj aj problémy na úverovom trhu, kedy poskytovatelia kreditných kariet výrazne obmedzujú možnosti čerpania úverov. Spotrebiteľov tak čaká veľmi ťažké obdobie. Spolu so slabým korporátnym sektorom a slabnúcim zahraničným rastom tak majú akcie namiešaný z dlhodobého hľadiska kokteil, ktorý chutí len akciovým medveďom.

Včera po zatvorení akciových trhov zverejnil kvartálne výsledky internetový predajca Amazon.com. Výsledky boli síce v súlade s očakávaniami, ale spoločnosť vydala nižšie projekcie ziskov pre budúce obdobie. Dnes tak futures poukazujú na to, že najslabším indexom bude práve technologicky Nasdaq, ktorý si naopak včera pripisoval najnižšie straty po zverejnení slušného výsledku Apple.

Celkovo sa však po včerajšom prepade akcií futures na US akciové indexy dnes zatiaľ stabilizovali. Tento jav podporila eufória, ktorá na akciový trh prišla v posledných minútach po klasickom výpredaji v poslednej hodine.

Zatiaľ tak poukazujú futures na pozitívne otváranie, aj keď je vývoj stále veľmi volatilný. Z makroekonomického kalendáru dnes očakávame len výsledky z pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Očakávajú sa mierne vyššie výsledky, ale prudký nárast môže na akciový trh vniesť opäť nové obavy o pracovný trh, ktorý od začiatku roka neustále stráca pracovné miesta a trendy nezamestnanosti smerujú jednoznačne k hladine 7% začiatkom budúceho roka.

Z korporátneho kalendáru dnes pred otvorením neočakávame výsledky žiadneho lídra akciových trhov, zverejňuje však množstvo spoločností a revízie ich odhadov ziskov pre nasledujúce obdobie môžu akciám priniesť podobné straty ako včerajšia seansa. Pozornosti by tak nemali ujsť výsledky z farmaceutického sektora (Bristol-Myers, Eli Lilly), doručovateľská spoločnosť UPS, zástupca technologického sektora Xerox, zaistovateľ rizík dlhopisov MBIA, chemická spoločnosť Dow Chemical a producent cigariet Altria.

Z technického hľadiska sa pohybujú futures na index DJIA 30 vo formácii symetrického trojuholníka. V prípade dnešných horších výsledkov z akciového trhu a prelomením úrovne 8 500 bodov sa otvára tomuto akciovému benchmarku priestor až k úrovni 8 200 bodov, naopak lepšie výsledky a stabilizácia situácie otvára priestor až k hornej línii technickej formácie na hladinu 9 000 bodov. Zatiaľ síce poukazujú futures na pozitívne otváranie, ale situácia sa môže výrazne zmeniť už s príchodom US obchodníkov. Vzhľadom na posledné výsledky z korporátneho sektora sú však väčšie riziká pre dnešnú seansu smerom nadol.

Upozornenie: CI KOMODITY, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiálu sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti, že klienti budú profitovať z informácií tu uverejnených, alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované.
© CI KOMODITY a.s. vypracoval: Ján Beňák


Súvisiace články

Aktuálne správy