Írsko je prvou krajinou eurozóny, ktorá upadla do recesie

Dublin 25. septembra (TASR) – Írska ekonomika sa už nachádza v recesii. Z dnes zverejnenej správy ústredného štatistického úradu krajiny totiž vyplýva, že írsky hrubý domáci produkt (HDP) sa zmenšil počas obdobia od apríla do konca júna už druhý kvartál v rade.

HDP poklesol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,5 %. V 1. kvartáli predstavovalo zníženie HDP 0,3 %, ako dnes informoval štatistický úrad. Medziročne HDP v 2. kvartáli poklesol o 0,8 %.

Ničivý dopad na írsku ekonomiku má výrazný pokles cien domov, ktorý prispel k zníženiu spotrebiteľských výdavkov a výraznému obmedzeniu celkových investícií. Írsko je prvou z krajín eurozóny, ktorá upadla do recesie v dôsledku terajších turbulencií na trhoch. Európska komisia (EK) však tvrdí, že recesia čoskoro postihne aj Nemecko, Španielsko a Britániu.

Eurozóna zaznamenala v 2. štvrťroku pokles HDP o 0,2 %. Skupina krajín používajúcich spoločnú európsku menu však predpokladá, že sa vyhne recesii, ktorá je definovaná ako dva po sebe idúce štvrťroky negatívneho medzikvartálneho rastu HDP.

Informovala o tom agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy