Ekonóm Roubini žiada silný zásah americkej vlády do ekonomiky

Frankfurt nad Mohanom 13. mája (TASR) - Renomovaný americký ekonóm Nouriel Roubini sa domnieva, že dôsledky finančnej krízy nie sú ani zďaleka zvládnuté.

Frankfurt nad Mohanom 13. mája (TASR) – Renomovaný americký ekonóm Nouriel Roubini sa domnieva, že dôsledky finančnej krízy nie sú ani zďaleka zvládnuté. V rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt predpovedal ťažkú hospodársku krízu v Spojených štátoch, ktorá sa prejaví dôsledkami aj v Nemecku a v ďalších častiach sveta. Roubini nie je spokojný ani s krízovým manažmentom centrálnych bánk a žiada vládu, aby konala.

Roubini predpokladá, že americká recesia bude trvať najmenej štyri štvrťroky, a možno až do polovice budúceho roka. Ekonóm tvrdí, že sa americká ekonomika nachádza v recesii od decembra minulého roku, ale najneskoršie od januára tohto roku. Súčasná kríza bude podstatne silnejšia aká tá, do ktorej sa Spojené štáty dostali v roku 2001.

Kríza sa z USA silno prejaví vo Veľkej Británii, Írsku a Španielsku. Problémy bude mať aj Nemecko, lebo veľkú časť svojho domáceho produktu exportuje.

Roubini povedal, že súčasnú finančnú krízu nemožno chápať len ako výsledok nekrytých úverov amerických hypotekárnych ústavov. Kríza už zasiahla aj úvery s lepšou bonitou. Prenikla aj do sféry úverových kariet, klasických spotrebiteľských úverov, finančných spoločností na trhu s motorovými vozidlami a do oblasti firemných úverov.

Injekcia washingtonskej vlády americkej ekonomike sa v druhom polroku tohto roku prejaví v určitom uvoľnení situácie, ale po jeho odznení sa kríza zostrí. "Mnohí hovoria," povedal ekonóm, "že to najhoršie máme už za sebou. O tom nie som však presvedčený".

V minulých rokoch sa kládol veľký dôraz na samoreguláciu a trhovú disciplínu. "Teraz potrebujeme jasné pravidlá, ktoré sa budú musieť presadiť priamou reguláciou. Preto sa stáva nevyhnutnosťou posilnenie finančného dohľadu.

Podľa Roubiniho môže americká vláda prijať ešte aj druhý balík opatrení na oživenie ekonomiky. Je dosť možné, že štát napokon skúpi všetky nesplácané hypotéky. Keď štát pribrzdí hospodársky prepad, zrejme sa môže začať zotavovanie hospodárstva. "Na to však potrebujeme radikálnu intervenciu štátu," upozornil ekonóm. Ceny nehnuteľností v Spojených štátoch klesnú až o 30 %. Tento vývoj prinesie problémy mnohým americkým domácnostiam. Ale tie sa prenesú aj do bánk, a to vtedy, keď sa miera nesplácania úverov zvýši.

Podľa Roubiniho zodpovednosť za búrlivý rozvoj trhu s nehnuteľnosťami v Spojených štátoch nesie bývalý predseda americkej centrálnej banky Alan Greenspan, lebo dlho držal základnú úrokovú sadzbu Fedu na veľmi nízkej úrovni. Okrem toho centrálna banka nevykonávala dostatočne zodpovedne dohľad nad hypotekárnymi ústavmi. Greenspanov nástupca, Ben Bernanke, spočiatku hodnotil krízu celkom nesprávne. Pred rokom tvrdil, že trh s nehnuteľnosťami dosiahol dno a problém hypotekárnych ústavov bude epizódou, ktorá nebude mať vplyv na zvyšok hospodárstva. Všetko to boli hlúposti. Od minulého leta však Fed predsa len pochopil vážnosť situácie a agresívne napumpoval do finančného systému likviditu.

Toto riešenie však nie je podľa ekonóma šťastné. Rizikové príplatky na medzibankovom trhu sú ešte stále vysoké, lebo sa nepodarilo eliminovať nedôveru. Peňažná politika ani v reálnej ekonomike nefunguje normálnym spôsobom za okolností, keď je prebytok ponuky nad dopytom nielen na trhu s domami, ale aj s tovarmi dlhodobej spotreby. Tieto problémy sa nedajú odstrániť nízkou úrokovou sadzbou.

Európska centrálna banka (ECB) by sa nemala zdráhať znížiť svoje úrokové sadzby.

Dolár sa dostáva ku dnu svojho poklesu. Euro je vysoko nadhodnotené. K jeho oslabeniu by mohlo dôjsť v druhej polovici tohto roku, keď sa pokles konjunktúry prejaví aj v EÚ a ECB sa rozhodne znížiť úrokové sadzby.

Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

Súvisiace články

Aktuálne správy