Do druhého čítania idú aj novela devízového zákona a zákon o platobnom styku

Národná rada SR v rámci série ekonomických zákonov schválila do druhého čítania spoločnú novelu devízového zákona, zákona o priestupkoch a zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a k inému poľnohospodárskemu majetku.

Bratislava 14. mája (TASR) – Národná rada SR dnes v rámci série ekonomických zákonov schválila do druhého čítania spoločnú novelu devízového zákona, zákona o priestupkoch a zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a k inému poľnohospodárskemu majetku.

Novela má od 1. januára 2003 uvoľniť operácie s finančnými derivátmi a zrušiť limit na vývoz a dovoz slovenskej meny v hotovosti. Následne od 1. januára 2004 sa umožní slovenským občanom otvárať a viesť bankové účty v zahraničí a odstránia sa aj doterajšie obmedzenia pri investovaní a nadobúdaní nehnuteľností v zahraničí.

Týmito ustanoveniami predloženej novely sa podľa ministra financií Františka Hajnoviča zavŕši liberalizačný proces devízového režimu najneskôr ku dňu vstupu Slovenska do Európskej únie. Výnimku pritom však tvorí nadobúdanie poľnohospodárskej a lesnej pôdy na území krajiny cudzincami, pre ktoré uplatnila Slovenská republika v rámci negociačného procesu sedemročné prechodné obdobie. Pôdu môžu v SR príslušníci krajín únie nadobudnúť – v zmysle navrhnutej úpravy – iba vtedy, ak na nej pracujú minimálne tri roky a zároveň majú na Slovensku aspoň prechodný pobyt.

Poslanci podporili aj pokračovanie legislatívneho procesu pri návrhu zákona o platobnom styku, ktorý bude predstavovať doteraz chýbajúcu komplexnú právnu úpravu tejto problematiky. Zároveň zabezpečí zosúladenie slovenského práva v tejto oblasti s právom Európskej únie.

Zákon upraví najmä vykonávanie tuzemských a cezhraničných prevodov peňažných prostriedkov, vydávanie a používanie elektronických platobných prostriedkov, prevádzkovanie platobných systémov, dohľad nad týmito systémami a platobným stykom ako aj postup pri reklamáciách a riešení sporov.

V prvom čítaní parlament prerokoval a schválil aj vládny návrh zákona o účtovníctve, ktorého cieľom je podľa ministra financií „dosiahnuť úplnú porovnateľnosť“ s príslušnými smernicami, platnými v Európskej únii, a umožniť používanie medzinárodných účtovných štandardov.

Zákon zakotvuje zásadu „verného a pravdivého obrazu“ predmetu účtovníctva a „vernej a pravdivej prezentácie skutočnosti prostredníctvom účtovnej závierky“. Daňové hľadisko je pritom v porovnaní s týmito kritériami až druhoradé. Norma by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2003, v niektorých ustanoveniach až o rok neskôr.

K finančnej legislatíve, ktorú dnes predbežne podporili členovia parlamentu, sa zaradil aj vládny návrh zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní. Zákon má upraviť postupy a podmienky, za ktorých budú orgány Slovenskej republiky poskytovať, požadovať alebo prijímať od zahraničných partnerov pomoc a spoluprácu s cieľom správneho vymerania alebo určenia daňovej povinnosti subjektov. To sa bude dotýkať oblasti daní z príjmov, z dedičstva, z darovania, z prevodu a prechodu nehnuteľností, DPH a spotrebných daní – z liehu, vína, piva, tabaku a minerálnych olejov. Na tento účel sa počíta s prijatím nových zamestnancov v štátnej správe (najmä v orgánoch daňovej a colnej správy) v počte 13.

Poslanci dnes posunuli do druhého čítania aj návrh novely zákona o lotériách a iných podobných hrách. Novela má k dátumu vstupu SR do Európskej únie odstrániť diskrimináciu a obmedzenie majetkovej účasti prevádzkovateľov hier z hľadiska ich štátnej príslušnosti, pokiaľ pôjde o subjekty z ostatných členských štátov únie a krajín OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj).

Súvisiace články

Aktuálne správy