Ďalšia kryptoburza v ohrození? Po páde FTX sa objavujú špekulácie o problémoch konkurenčnej Crypto.com

, oPeniazoch.sk/ČTK Foto: pexels.com/RODNAE Productions

Po krachu burzy FTX narastajú vo svete kryptomien obavy z pádu konkurenčnej Crypto.com. Na trhoch sa objavili špekulácie, že firma čelí problémom. Spoločnosť sa však snaží presvedčiť zákazníkov, že ich peniaze sú v bezpečí.

Crypto.com je súkromná spoločnosť so sídlom v Singapure a aktuálne patrí podľa serveru CoinGecko medzi top 15 najväčších kryptomenových búrz.

Investori v súčasnosti pozorne sledujú kryptomenový sektor a možné náznaky problémov ďalších firiem, čo by mohlo posilniť tlak na aktuálny negatívny cenový vývoj kryptoaktív.

Medzi Crypto.com a FTX existuje celý rad podobností, ktoré u obchodníkov vzbudzujú neistotu a nedôveru. Podobne ako FTX, ktorá vyhlásila v Spojených štátoch bankrot minulý týždeň, investovala Crypto.com veľké sumy do okázalého marketingu a propagácie prostredníctvom celebrít. Sponzorstvo športov, ako sú preteky Formuly 1 či Majstrovstvá sveta vo futbale, pomohlo spopularizovať jej značku.

Prečítajte si tiež: Kryptoburza FTX kolabuje, v Spojených štátoch požiadala o ochranu pred veriteľmi

Generálny riaditeľ firmy Kris Marszalek podľa CNBC priznal, že Crypto.com, podobne ako iné burzy, čelila zvýšeným výberom od zverejnenia správ v súvislosti s burzou FTX, zároveň však uviedol, že platforma sa odvtedy stabilizovala.

Pokusy upokojiť situáciu

Marszalek sa obrátil aj na Twitter, YouTube a rozhlas, aby uistil zákazníkov a regulačné orgány, že vklady používateľov sú v bezpečí, výbery fungujú ako obvykle a spoločnosť stojí na pevných základoch. Dodal tiež, že spoločnosť má veľmi silnú súvahu s nulovým dlhom a kladným peňažným tokom.

Bývalý generálny riaditeľ FTX Sam Bankman-Fried pritom tiež svojich zákazníkov ubezpečoval iba dva dni predtým, ako na povrch vyplávali problémy s nedostatkom likvidity, že aktíva jeho spoločnosti sú v poriadku.

Prečítajte si tiež: Kryptoburzou FTX sa zaoberá bahamská polícia, Visa s ňou prerušila spoluprácu

Znepokojujúca je aj samotná osoba Krisa Marszaleka, ktorý v minulosti čelil problémom. Zo svojho predchádzajúceho zamestnania, keď pôsobil ako riaditeľ austrálskej spoločnosti Ensogo, odišiel v dôsledku obvinení zákazníkov a obchodných partnerov, že boli okradnutí.

Crypto.com v posledných mesiacoch podľa médií údajne prepustila viac ako štvrtinu svojich zamestnancov a obavy o jej budúcnosť ešte vzrástli po krachu FTX.

Omyl za stovky miliónov dolárov

Okrem toho sa cez víkend ukázalo, že burza v októbri omylom poslala viac ako 80 % kryptomeny ethereum vo svojej držbe v objeme asi 400 miliónov dolárov na cudziu kryptomenovú peňaženku burzy Gate.io. Marszalek chybu priznal až po tom, čo bola transakcia odhalená prostredníctvom verejných blockchainových dát.

Changpeng Zhao, generálny riaditeľ konkurenčnej burzy Binance, rozvíril špekulácie, keď sa vyjadril, že ak burza náhle presúva veľké množstvo kryptomien, ako to bolo v tomto prípade, ide o jasný znak problémov.

Na súčasné správy reaguje aj token Cronos (CRO), ktorý je natívnym tokenom burzy Crypto.com podobne, ako bol token FTT natívnym tokenom burzy FTX. Prepad ceny FTT bol jedným zo znakov krízy, ktorej spoločnosť čelila. Cronos zaznamenal za posledný týždeň prepad takmer o 40%.

Graf: Vývoj ceny tokenu CRO za posledných 14 dní

Zdroj: coingecko.com

Dôveru investorov sa po páde FTX v súčasnosti snaží obnoviť kryptomenová burza Binance. Tá prišla s myšlienkou vytvorenia fondu na ochranu firiem v sektore, ktoré čelia problémom s likviditou. Už krátko po prezentácii tohto nápadu pritom registruje veľký záujem o zriadenie tohto fondu zo strany ostatných hráčov na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy