Nemeckí ekonómovia vidia známky zotavenia ekonomiky, varujú pred eufóriou

Nemecké hospodárstvo sa síce zotavuje, priemysel však naďalej čelí viacerým problémom. Podľa ekonómov popredných nemeckých finančných inštitúcií zvyšujúca sa súkromná spotreba prispeje v druhej polovici roka k hospodárskemu rastu.
„Vzhľadom na klesajúce počty nakazených a uvoľňovanie pandemických obmedzení je v podstate cesta voľná,“ povedala v prieskume agentúry DPA ekonómka Allianz Katharina Utermöhlová. Marc Schattenberg z Deutsche Bank taktiež očakáva výrazný vzostup súkromnej spotreby, no poukazuje na nedostatok materiálov a komponentov, s ktorým v súčasnosti zápasia viaceré priemyselné odvetvia.
Veronika Grimmová z poradenského zboru nemeckej vlády upozorňuje na problémy s dodávkami mikroprocesov pre automobilový priemysel či dreva pre stavebný sektor: „Otázka znie: Ako rýchlo sa tieto omeškania vyriešia? To ovplyvní rast priemyslu a predovšetkým stavebníctvo.“
Všetci ekonómovia varujú pred prehnanou eufóriou zo skončenia sa pandémie nového koronavírusu a jej dôsledkov na hospodárstvo. „Najväčšie riziko pre túto prognózu spočíva v opätovnom náraste počtu nakazených. Pri uvoľnení opatrení je preto stále potrebná ostražitosť,“ zdôrazňuje ekonómka štátnej bankovej skupiny KfW Fritzi Köhler-Geibová.
Ekonómovia vidia pozitívne signály na trhu práce. Utermöhlová očakáva, že v júni by mohlo dôjsť k najväčšiemu poklesu počtu nezamestnaných od vypuknutia pandemickej krízy. Do konca roka by sa mohla zamestnať aspoň polovica zhruba z 500 miliónov ľudí, ktorí pre pandémiu prišli o prácu. Köhler-Geibová očakáva, že do konca roka sa trh práce dostane na podobnú úroveň ako pred krízou. Aj Schattenberg tam vidí pozitívny vývoj a očakáva pokles ľudí v režime kurzarbeit. Upozornil však, že vzhľadom na ťažkosti s dodávkami dielov bude v priemysle pokles pomalší.
Súčasný nárast inflácie v Nemecku spájajú ekonómovia s časovo obmedzenými faktormi. „Mnohé príčiny súčasného rastu spotrebiteľských cien by mohli mať dočasný charakter. Deje sa to napríklad pre omeškania dodávok a vyššie námorné prepravné náklady, ktoré výrobcovia presúvajú na spotrebiteľov. Môže trvať dlhší čas, kým sa situácia upokojí,“ povedala Grimmová. Zároveň varuje pred prehnaným zadlžovaním pri finančnom zvládaní pandémie: „Som skeptická, či je plánovaný rozsah nového zadlženia vo výške 100 miliárd eur naozaj potrebný na zvládnutie krízy.“ Ekonómka požaduje, aby vláda „stavila na trhové hospodárstvo a posilnila impulzy pre inovácie a rast“.

Súvisiace články

Aktuálne správy