GlaxoSmithKline v 2. štvrťroku viac ako zdvojnásobil svoj zisk

Britský farmaceutický koncern GlaxoSmithKline v uplynulom 2. štvrťroku viac ako zdvojnásobil svoj zisk. Prispel k tomu príjem z predaja niektorých aktív, napríklad značky Horlicks a ďalších spotrebiteľských značiek.
GlaxoSmithKline uviedol, že jeho zisk pripadajúci akcionárom sa v 2. štvrťroku zvýšil na 2,26 miliardy libier (2,48 miliardy eur), čo predstavuje 45,5 pence na akciu, z 964 miliónov GBP alebo 19,5 pence na akciu v predchádzajúcom roku.
Upravený zisk však klesol o 37 % na 19,2 pence na akciu. Analytici očakávali zisk 20,1 pence na akciu.
Zisk pred zdanením v 2. štvrťroku vzrástol na 2,64 miliardy GBP z vlaňajších 1,26 miliardy GBP.
Tržby skupiny klesli o 3 % na 7,62 miliardy GBP, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahnu 7,72 miliardy GBP.
Tržby z predaja vakcín sa pritom znížili o 29 % na 1,13 miliardy GBP hlavne v dôsledku nepriaznivého vplyvu pandémie nového koronavírusu na predaj vakcín proti hepatitíde, meningitíde a ďalším ochoreniam.
Koncern sa rozhodol nezapojiť sa priamo do pretekov o vlastnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Namiesto toho sa zameral na poskytnutie svojej technológie pomocných látok najmenej siedmim globálnym firmám vrátane Sanofi, s ktorými tak spolupracuje na jej vývoji.
GSK už podpísal dohodu s Britániou o dodávkach až 60 miliónov kusov vakcíny proti COVID-19 vyvinutej v spolupráci so Sanofi. Spoločnosť zároveň uviedla, že prebiehajú diskusie o dodávkach s Európskou úniou (EÚ) a USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy