Ceny ropy pokračujú v poklese, americká WTI sa obchoduje okolo 45,5 USD

Ceny ropy pokračovali v piatok ráno v poklese. Americká WTI sa obchoduje okolo úrovne 45,50 USD (40,67 eura) za barel. Trh je nervózny, dôvodom sú obavy z epidémie koronavírusu, ktorá má negatívny vplyv na globálnu ekonomiku a dopyt po čiernom zlate. Ďalším faktorom je, že zatiaľ nie je jasné, či a v akej miere skupina veľkých producentov OPEC+ obmedzí ťažbu. V rámci skupiny totiž neexistuje zhoda.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa o 8.30 h SEČ predával po 45,47 USD. To bolo o 43 centov alebo 0,94 % menej ako vo štvrtok (5. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI vo štvrtok stratila 88 centov alebo takmer 2 % a uzavrela na 45,90 USD za barel. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent v piatok ráno zlacnel o 44 centov alebo 0,88 % na 49,55 USD za barel.
Výrazný negatívny vplyv na ceny čierneho zlata má zlá nálada na akciových trhoch. Šírenie epidémie koronavírusu mimo Číny zhoršuje ekonomické vyhliadky, a tým aj dopyt po rope. Navyše, ropa patrí medzi rizikovejšie aktíva, ktorým sa investori v časoch neistoty skôr vyhýbajú.
Ďalšou neistotou je rozhodnutie skupiny OPEC+, ktorá sa stretne v piatok vo Viedni. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá zasadala vo štvrtok, odporúča priškrtenie ťažby o ďalších 1,5 milióna barelov denne. Zdá sa však, že Rusko, ktoré je členom skupiny OPEC+, nesúhlasí s ďalším znížením produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy