Malý nemecký fetiš: Čierna nula

, CNBC Foto: SITA/AP

Nemecká CDU vypustila tweet, v ktorom použila obrázok známej „čiernej nuly“, ktorá mala na sebe klobúk v štýle dominy. Čierna nula predstavuje prísľub strany, že bude udržiavať vyrovnaný rozpočet a nevzniknú žiadne nové dlhy.

Vládnuca konzervatívna strana nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, Kresťansko-demokratická únia (CDU,) vo štvrtok odhalila, že jej malým fetišom sú „solídne financie“.

„Áno, musíme priznať, že máme malý fetiš: solídne financie a žiadne nové dlhy! Predstavuje to generačnú spravodlivosť. A najlepší spôsob, ako investovať v budúcnosti. Naše domácnosti ukazujú, že obe tieto veci fungujú! “

V rámci tweetu CDU pridala obrázok čiernej nuly, čo je označenie vládnej politiky (a niektorí ju považujú za posadnutosť) udržiavania vyrovnaného rozpočtu a nevyvolávania nového dlhu.

Nezdá sa, že by s touto politikou všetci svorne súhlasili, ale Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, má určite dlhoročnú záľubu vo fiškálnej opatrnosti. CDU to zakotvila vo vládnych politikách napriek tlaku opozičných strán, aby krajina viac utrácala. Nemecko sa tento rok dvakrát vyhlo technickej recesii.

Najnovšie údaje o raste zverejnené začiatkom novembra ukázali, že ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla iba o 0,1 %. Dokonca aj Merkelovej spojka, francúzsky prezident Emmanuel Macron, obvinil začiatkom tohto roka Nemecko z „rozpočtového fetišizmu“.

Nemecko si od roku 2014 udržalo rozpočtový prebytok (keď príjmy prevažujú nad výdavkami) a v roku 2018 zaznamenalo rekordný rozpočtový prebytok vo výške 58 miliárd eur. Annegret Kramp-Karrenbauer, líderka CDU, na tlačovej konferencii v auguste uviedla, že „čierna nula, ako prejav stability finančnej politiky, je pre nás nevyhnutným princípom.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy