AKTUALIZÁCIA – ROZPOČET: Rozpočtová rada navyšuje odhad rizík, tohtoročný deficit môže dosiahnuť až 1,3 % HDP

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť aktuálne identifikovala v tohtoročnom rozpočte riziká v objeme takmer 1,2 miliardy eur.

Správa „ROZPOČET: Rozpočtová rada navyšuje odhad rizík, tohtoročný deficit môže dosiahnuť až 1,3 % HDP“ rozšírená o reakciu poslanca za OĽaNO Eduarda Hegera v poslednom odseku.

BRATISLAVA 30. októbra (SITA) – Riziká v tohtoročnom rozpočte rastú. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom aktuálnom rozpočtovom semafore, podľa ktorého hrozí, že tohtoročný deficit verejných financií namiesto plánovanej nuly dosiahne až takmer 1,3 % hrubého domáceho produktu. Schodok by tak bol zhruba dvojnásobne vyšší aj proti aktuálnemu odhadu vlády, ktorá v rozpočte na budúci rok uviedla, že pre tento rok očakáva napokon rozpočtové mínus na úrovni tesne pod 0,7 % výkonu ekonomiky.

Rozpočtová rada tak aktuálne odhady tohtoročných rozpočtových rizík oproti septembru v októbri navýšila o ďalších 56 mil. eur na 1,195 mld. eur. „K rastu deficitu prispel najmä vývoj v zdravotníctve a faktory spôsobené zmenami na základe benchmarkovej revízie národných účtov uskutočnenej v rámci jesennej notifikácie Eurostatu, ktoré boli čiastočne kompenzované úsporami v štátnom rozpočte,“ uvádza sa v rozpočtovom semafore.

Takmer 1,2-miliardové riziká v tohtoročnom rozpočte pritom podľa rady vyplývajú najmä z nadhodnotených nedaňových príjmov, podhodnotených výdavkov samospráv a vyššieho rastu výdavkov v sociálnej oblasti a zdravotníctve. Rada pritom zohľadnila aj úsporné opatrenia avizované rezortom financií vo výške 214 mil. eur. Konštatuje však, že ich výška nepostačuje na zásadnejšie zníženie rizík pre deficit.

„Diera vo verejných financiách sa stále zväčšuje, a to aj napriek prísľubom ministra financií, že vláda bude šetriť,“ reagoval na nové odhady rozpočtovej rady poslanec za OĽaNO Eduard Heger. Minister financií Ladislav Kamenický aj celá vláda tak podľa neho zlyháva v úlohe strážcu verejných zdrojov. Od ministra preto požaduje, aby bol voči občanom korektný a povedal im pravdu o vývoji štátneho rozpočtu v tomto roku. „Zároveň apelujeme na ministra, aby sa riadil odporúčaniami Rady pre rozpočtovú zodpovednosť ohľadom okamžitého prijatia korekčných opatrení a splnil ustanovenia zákona o vyrovnanom rozpočte,“ dodal Heger.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu Ministerstvo financií SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy