Nálada v slovenskej ekonomike sa zlepšila aj v októbri

Indikátor dôvery vzrástol o 0,4 bodu na 98,3 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v októbri zlepšila. Ako informuje Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu medzimesačne vzrástol o 0,4 bodu na 98,3 bodu. Dôvera vzrástla najmä v stavebníctve a čiastočne v službách, na druhej strane výrazne klesla v priemysle a v menšej miere v obchode, kým u spotrebiteľov zostala relatívne stabilná. Aktuálne indikátor zaostáva za hodnotou dlhodobého priemeru o 5,3 bodu, zatiaľ čo výsledok rovnakého obdobia minulého roka prevyšuje o 0,3 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v októbri poklesol o 13,3 bodu na hodnotu mínus 12,3 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil najvýraznejšie podľa úradu očakávaný pokles produkcie na nasledujúce tri mesiace. V októbri indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o šesť bodov na mínus deväť bodov vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16 bodov.

Indikátor dôvery v obchode klesol v októbri v porovnaní so septembrom o 2,7 bodu na 20 bodov vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách v októbri vzrástol, jeho hodnota 8,7 bodu sa v porovnaní so septembrom zvýšila o 1,7 percentuálneho bodu. Na vývoj indikátora vplývali priaznivé hodnotenia očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku zostala v októbri relatívne stabilná. Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol oproti minulému mesiacu o 0,1 bodu na úroveň mínus 7,7 bodu. Pesimistickejšie očakávania finančnej situácie domácností a celkovej hospodárskej situácie boli podľa úradu tlmené optimistickejšími očakávaniami úspor domácností, kým očakávania vývoja nezamestnanosti zostali prakticky nezmenené. Respondenti boli o 4,2 bodu menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok naďalej prevyšuje dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy