Eurozóna má ďalej rásť, avšak pomalším tempom

Podľa prognózy, ktorú vypracovali inštitúty Ifo a KOF a taliansky štatistický úrad, eurozóna v roku 2018 posilní o 2,1 %

Ekonomika eurozóny bude tento rok pokračovať v raste, hoci pomalším tempom ako v roku 2017. Vyplýva to z prognózy, ktorú spoločne vypracovali mníchovský inštitút Ifo, švajčiarsky ekonomický inštitút KOF a taliansky štatistický úrad Istat. Ekonomika menovej únie by mala v druhom a treťom kvartáli posilniť zhodne o 0,4 percenta. V poslednom kvartáli sa očakáva mierne zrýchlenie na 0,5 %, pričom rast za celý rok 2018 má byť na úrovni 2,1 %. Hlavným motorom rastu budú investície do strojov a v stavebníctve podporené nižšími úrokovými sadzbami.

Z prognózy ďalej vyplýva, že inflácia, ktorá bola v druhom kvartáli na úrovni 1,7 %, v treťom štvrťroku vzrastie na 2 % a v posledných troch mesiacoch roka sa vráti na úroveň 1,7 %. Výsledkom má byť celoročná miera inflácie na úrovni 1,7 %. Prognóza sa opiera o predpoklad, že cena severomorskej ropy Brent bude 75 USD za barel a kurz eura voči doláru bude 1,17 USD/EUR.

Hlavnými rizikami pre pokračovanie hospodárskeho rastu sú politické napätia v eurozóne a vzostup protekcionizmu v medzinárodnom obchode, uvádza sa v správe, ktorú poskytol v utorok inštitút Ifo.

Súvisiace články

Aktuálne správy