V prvom štvrťroku ekonomika eurozóny aj EÚ medzikvartálne vzrástla o 0,4 %

Medziročne hospodárstvo eurozóny počas januára až marca posilnilo o 2,5 % a ekonomika celej Európskej únie o 2,4 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v prvom štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stúpol zhodne o 0,4 percenta. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka hospodárstvo eurozóny počas januára až marca podľa sezónne upravených údajov vzrástlo o 2,5 percenta. Ekonomika celej EÚ v prvom kvartáli medziročne posilnila o 2,4 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, počas januára až marca medzikvartálne najvýraznejšie posilnila ekonomika Lotyšska a Poľska (zhodne o 1,6 %) a Maďarska a Fínska (zhodne o 1,2 %). Mierne medzikvartálne oslabila ekonomika Estónska (-0,1 %) a hospodárstvo Rumunska medzikvartálne stagnovalo.

Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne posilnila o 0,9 percenta a medziročne vzrástla o 3,6 percenta.

Výdavky domácností v eurozóne v prvom kvartáli oproti predošlému štvrťroku stúpli o 0,5 percenta a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,4 percenta. Hrubá tvorba fixného kapitálu v eurozóne posilnila o 0,5 percenta a v rámci celej EÚ o 0,8 percenta. Export eurozóny však klesol o 0,4 percenta a vývoz celej EÚ oslabil o 0,3 percenta. Dovoz eurozóny sa zväčšil o 0,1 percenta a import celej EÚ sa medzikvartálne nezmenil.

Výdavky domácností k medzikvartálnemu rastu HDP v eurozóne prispeli 0,3 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ 0,2 pb. Hrubá tvorba fixného kapitálu pridala k rastu HDP eurozóny 0,1 pb a v rámci celej EÚ 0,2 pb. Bilancia zahraničného obchodu mala na rast ekonomiky eurozóny aj celej EÚ negatívny vplyv. Zmena stavu zásob ekonomický rast eurozóny aj celej EÚ však ovplyvnila pozitívne.

Súvisiace články

Aktuálne správy