Konsolidované tržby EPH vlani stúpli na 6,01 mld. eur

Energetický a průmyslový holding, a.s., (EPH) dokázal aj v roku 2017 zvýšiť svoju ekonomickú a prevádzkovú výkonnosť. Konsolidované tržby EPH dosiahli vlani 6,01 miliardy eur oproti hodnote 4,93 miliardy eur zaznamenanej v roku 2016. Informoval o tom riaditeľ marketingovej komunikácie EPH Daniel Častvaj.
Celkový ukazovateľ konsolidovaného čistého zadlženia bol na úrovni 2,8-násobku EBITDA. Mierne medziročné zvýšenie tohto ukazovateľa bolo podľa Častvaja primárne spôsobené akvizíciami vysokoúčinných paroplynových elektrární vo Veľkej Británii, biomasových elektrární v Taliansku a investíciou do prestavby čiernouhoľnej elektrárne Lynemouth (UK) na elektráreň spaľujúcu biomasu.
Súčasne sa do ukazovateľa zadlženia podľa neho plne nepremietla ekonomická výkonnosť týchto aktív v roku 2017. Vzhľadom k vysokému podielu regulovaných a dlhodobo kontrahovaných infraštruktúrnych aktív v skupine a vysokej miere konverzie EBITDA do peňažných prostriedkov je úroveň konsolidovaného čistého zadlženia veľmi konzervatívna a pohybuje sa na úrovni porovnateľnej s európskymi spoločnosťami s ratingom v investičnom pásme.
Doplnil, že uvedené výsledky nezahŕňajú výsledky spoločnosti pod spoločnou kontrolou, ktoré sa podľa medzinárodných účtovných štandardov nepremietajú do týchto konsolidovaných údajov (ide najmä o podiely v spoločnostiach LEAG Holding a Slovenské elektrárne).
Častvaj dodal, že spoločnosti skupiny EPH v roku 2017 prepravili vyše 64 miliárd m3 a distribuovali takmer 5 miliárd m3 zemného plynu, distribuovali vyše 6 terawatthodín (TWh) elektrickej energie, dodali vyše 25 petajoulov (PJ) tepla a takmer úplne využili svojej kapacity skladovania zemného plynu v objeme 41 TWh. Elektrárne EPH vyrobili vlani 100 TWh elektrickej energie, čo radí skupinu EPH na 6. miesto rebríčka najväčších európskych výrobcov elektriny.

Súvisiace články

Aktuálne správy