Platobná karta na jedno použitie: Aby sa predišlo podvodom, údaje sa pri každej platbe obnovujú

, CNBC Foto: revolut

Podvody spojené s platobnými kartami pri transakciách, kedy nedochádza k fyzickému kontaktu karty s platobným terminálom, predstavovali v roku 2016 až 70 % hrubých strát z podvodov európskych firiem.

Revolut, britský technologický stratup prišiel s virtuálnou kartou "na jedno použitie". Zvyčajne sa pri online platbe zadávajú údaje o karte, ktorých sa zmocnia podvodníci a zneužijú tieto údaje na uskutočnenie transakcií.

 „Existujú prípady, kedy si internetový obchod ukladá informácie o vašej karte, aby zjednodušil transakciu, tým ale vaše dáta môžu byť ohrozené," uviedol pre CNBC Vlad Yatsenko, šéf technológií a spoluzakladateľ spoločnosti Revolut. "Naše riešenie po každej transakcii vymaže podrobnosti o karte, takže nie je možné uskutočniť žiadnu podvodnú transakciu."

Podľa Yatsenka sú veľké banky pomalé pri nasadzovaní nových technológií, ktoré by spotrebiteľov ochraňovali pred podvodníkmi.

Aplikácia spoločnosti Revolut umožňuje zákazníkom otvoriť si bežný účet za 60 sekúnd a ponúka výmenu meny v sadzbách, aké si banky poskytujú navzájom. Stratup už požiadal o európsku bankovú licenciu aby nová služba dostala zelenú aj od regulátora.

Nová funkcia je súčasťou už zavedených bezpečnostných funkcií, ako je funkcia polohy, možnosť zmrazenia a odomykania fyzických kariet, vypnutie možnosti bezkontaktnej platby a pod. Vlani zaviedli funkciu umožňujúcu používateľom nakupovať, držať a predávať kryptomeny vrátane bitcoinu, etherea a  a litecoinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy