Priemyselné ceny v januári medziročne v úhrne stúpli o 0,9 %

Kým ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko pokračovali v medziročnom raste, exportné ceny v januári naopak klesli.

Rast cien v priemysle na Slovensku pokračoval aj v úvode tohto roku. V januári v úhrne ceny priemyselných výrobcov vzrástli medziročne o 0,9 %, kým v decembri stúpli o 1,7 %. V januári však už ceny v priemysle ťahali len tie pre tuzemsko, ktoré medziročne vzrástli o 2,6 % oproti 2-percentnému rastu z decembra. Ceny priemyselných výrobcov pre export totiž naopak mierne poklesli o 0,1 %, kým v decembri ešte rástli o 1,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní sa v priemysle pre tuzemsko zvýšili ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,1 %, priemyselnej výroby o 2,4 %, ťažby a dobývania o 1,1 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,6 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 7,2 %, drevených a papierových výrobkov, tlače o 6,5 %, výrobkov z gumy a plastov o 4,1 % a ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov a zariadení o 3,3 %. Klesli ceny chemikálií a chemických produktov o 1,9 %.

Exportné priemyselné ceny sa znížili vplyvom nižších cien priemyselnej výroby o 0,2 %. Zvýšili sa ceny ťažby a dobývania o 7,7 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 5,8 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,3 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili hlavne ceny textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 15,2 %, výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 8 % a chemikálií a chemických produktov o 4 %. Klesli ceny koksu a rafinovaných ropných produktov o 7,7 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 7,6 %, výrobkov z gumy a plastu o 1,7 %, výroby dopravných prostriedkov o 1,6 %, základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 0,5 %.

Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov v úhrne stúpli v januári oproti decembru o 0,7 %. Z toho ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko sa zvýšili o 1,4 % a exportné priemyselné ceny boli vyššie o 0,3 %. V tuzemských cenách zdraželi dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,2 %, priemyselnej výroby o 0,6 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. Klesli ceny ťažby a dobývania o 1,7 %. Pri exportných cenách vzrástli ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 3,8 %, ťažby a dobývania o 1,7 %, priemyselnej výroby o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy