Výdavky aj príjmy domácností v USA sa v decembri zvýšili

Spotrebiteľské výdavky aj príjmy domácností v USA sa v decembri zvýšili, ale menej ako ekonómovia predpovedali. Výdavky spotrebiteľov sú pritom kľúčovým ukazovateľom vývoja americkej ekonomiky, keďže v USA na ne pripadá až 70 % ekonomickej aktivity.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu sa spotrebiteľské výdavky v USA v januári zvýšili medzimesačne o 0,4 %. To je slabší nárast ako o 0,8 % v novembri. Tento výsledok sklamal aj ekonómov, ktorí predpovedali, že stúpnu o 0,5 %.
Ministerstvo zverejnilo aj údaje o vývoji osobných príjmov Američanov, ktoré v decembri vzrástli medzimesačne o 0,4 % (po novembrovom zvýšení o 0,3 %) a medziročne o 3,1 %. To bol ich najstrmší nárast od roku 2015.
Zvýšenie výdavkov podporilo hospodársky rast USA. Výkon najväčšej svetovej ekonomiky v 4. kvartáli stúpol o 2,6 %. Za celý rok sa zvýšil o 2,3 % po 1,6-% náraste v roku 2016. Prezident Donald Trump si však dal za cieľ dosiahnuť rast americkej ekonomiky o 3 %.
Štatistiky zároveň ukázali, že Američania v decembri počas nákupov siahli na svoje úspory. Miera ich úspor totiž klesla na 2,4 % a je najnižšia za celú dekádu, od septembra 2005.

Súvisiace články

Aktuálne správy