Zisk najväčšej škandinávskej banky Nordea vo 4. štvrťroku výrazne klesol

Najväčšia škandinávska banka Nordea oznámila za 4. štvrťrok 2017 výrazný pokles zisku, medziročne o 43 %. Odôvodnila to nízkou aktivitou na kapitálových trhoch a slabšími príjmami po redukcii svojich rizikových aktív.
Čistý zisk banky so sídlom v Štokholme za tri mesiace do konca decembra 2017 klesol na 624 miliónov eur z 1,1 miliardy eur v rovnakom období predchádzajúceho roka 2016. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, očakávali lepší výsledok, zisk v priemere 709 miliónov eur.
Čisté príjmy z úrokov sa vo 4. kvartáli tiež znížili, a to na 1,11 miliardy eur z 1,21 miliardy eur rok predtým.
Prevádzkový zisk Nordea dosiahol v sledovanom období 2,23 miliardy eur, čo predstavuje pokles o 15 % oproti predvlaňajším 2,61 miliardy eur. Ale aj čisté straty z úverov sa v uplynulom štvrťroku znížili na 71 miliónov eur zo 129 miliónov eur.
„Nie sme spokojní s vývojom zisku v druhej polovici roku 2017,“ povedal výkonný riaditeľ Casper von Koskull. V tomto roku však očakáva nárast čistého zisku aj mierne zvýšenie tržieb. Náklady by mali byť tiež nižšie a kvalita úverov stabilná.
Pokračuje presun sídla materskej spoločnosti Nordea zo Švédska do Fínska, aby lepšie obstála v konkurenčnom boji. Švédsky regulačný rámec totiž plne „nezohľadňuje prevádzkový model a stratégiu Nordea“, uvádza sa vo vyhlásení banky.
Nové oficiálne sídlo začne platiť v 2. polovici roka 2018 s predbežným dátumom 1. októbra.
Predstavenstvo Nordea navrhlo vyplatiť dividendu na akciu vo výške 68 centov, čo je viac ako 65 centov na akciu rok predtým. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Nordea – Tier 1 do konca 4. štvrťroka 2017 stúpol na 19,5 % z 18,4 % pred rokom.

Súvisiace články

Aktuálne správy