Nemecké firmy začínajú presúvať investície preč z Británie

Mnohé nemecké podniky začínajú presúvať investície preč z Británie. Dôvodom sú obavy zo zavedenia obchodných bariér po brexite. Uviedol to dnes šéf nemeckej priemyselnej a obchodnej komory DIHK.
DIHK v spoločnom vyhlásení s britskou obchodnou komorou (BCC) vyzvali vyjednávačov zo Spojeného kráľovstva aj Európskej únie (EÚ), aby im poskytli jasný obraz o brexite a istotu podnikom v celej Európe.
„Podnikatelia majú veľké obavy, že brexit bude mať veľmi negatívny vplyv,“ uviedol Martin Wansleben, riaditeľ DIHK. Upozornil, že brexit by mohol viesť k ďalšej byrokracii, predĺženiu čakacej doby a prísnejšej kontrole na hraniciach, čo firmám prinesie vyššie náklady.
„Podmienky odchodu sú stále úplne nejasné. Mnohí naši členovia hlásia, že pre tieto bariéry už začali presúvať investície mimo Británie,“ dodal.
Britskí predstavitelia dnes pricestujú do Bruselu na ďalšie kolo rokovaní s EÚ. Londýn by chcel začať diskusiu aj o vzájomných vzťahoch po brexite, čo Brusel odmieta. Chce najprv dohodu o podmienkach vystúpenia Británie z bloku, a až potom debatu o budúcich vzťahoch.
Britská premiérka Theresa Mayová je pod tlakom, aby ustúpila od svojej pozície, že „žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda“, pretože jej Konzervatívna strana v júnových voľbách stratila väčšinu v parlamente.

Súvisiace články

Aktuálne správy