Talianska plynárenská firma SNAM expanduje do Albánska

Talianska plynárenská spoločnosť SNAM plánuje expandovať v zahraničí. Koncern dnes podpísal dohodu s albánskym partnerom Albgaz. Cieľom dohody je spolupráca pri budovaní infraštruktúry, ktorú bude Albgaz potrebovať pri spustení albánskeho plynovodu TAP. Albgaz vznikol v januári tohto roka a zodpovedá za budovanie a prevádzkovanie tamojšej plynárenskej rozvodnej siete.
SNAM len minulý týždeň podpísal dohodu s gréckou plynárenskou firmou EDA Thess s cieľom pomôcť jej pri rozširovaní a prevádzkovaní gréckej plynárenskej siete. SNAM bude svojho partnera podporovať aj pri vývoji nových technológií. Táto dohoda súvisí s plánovaným úplným otvorením plynárenského trhu v januári 2018.
SNAM v septembri minulého roka spolu s investičnou spoločnosťou Allianz Capital Partners získal 49 % v rakúskej firme Gas Connect Austria (GCA) za 601 miliónov eur. GCA je dcérou ropného koncernu OMV, jeho úlohou je prevádzkovanie vyše 900 kilometrov dlhej rakúskej siete plynovodov a zamestnáva zhruba 260 ľudí. SNAM je s 84,7 % najväčším akcionárom spoločnosti Trans Austria Gasleitung, ktorá prevádzkuje najdôležitejšie plynovody pre zásobovanie Rakúska, Talianska, Slovinska a Chorvátska. Zvyšných 15,53 % vlastní GCA.

Súvisiace články

Aktuálne správy