Celková nálada v českej ekonomike v júni mierne oslabila

Súhrnný indikátor dôvery oproti máju oslabil o 0,1 bodu na hodnotu 97,1 bodu. Zhoršenie nálady spotrebiteľov prevážilo nad zlepšením dôvery podnikateľov.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v júni mierne zhoršila. Súhrnný indikátor dôvery oproti máju oslabil o 0,1 bodu na hodnotu 97,1 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom zhoršil o 2,2 bodu na 106,2 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov však medzimesačne posilnil o 0,3 bodu na úroveň 95,2 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Nálada v českom priemyselnom sektore sa zlepšila. Ukazovateľ dôvery vzrástol o 0,7 bodu na 94,3 bodu. Predstavitelia českého priemyslu totiž očakávajú, že v najbližších troch mesiacoch sa zrýchli tempo rastu výroby. V odvetví stavebníctva sa dôvera podnikateľov v ekonomiku oproti máju tiež zlepšila. Indikátor dôvery stúpol o 4,1 bodu na 81,7 bodu. Podnikatelia v stavebnom sektore predpokladajú, že v nadchádzajúcich troch mesiacoch sa sa zvýši tempo rastu stavebnej činnosti aj úroveň zamestnanosti.

Dôvera v sektore obchodu Českej republiky v júni vzrástla. Index dôvery posilnil o 2 body na 100,1 bodu. Predstavitelia obchodných podnikov očakávajú, že ich ekonomická situácia sa v nasledujúcich troch mesiacoch zlepší. Dôvera v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa však v júni medzimesačne mierne zhoršila a ukazovateľ, ktorý ju mapuje, klesol o 0,7 bodu na 97 bodov. V najbližších troch mesiacoch sa totiž podľa názoru podnikateľov v obchode mierne zhorší celková ekonomická situácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy