Španielsko údajne rokuje s eurozónou o finančnej pomoci

Madrid 23. augusta (TASR) – Španielsko rokuje s eurozónou o podmienkach prípadného záchranného balíka, ktorý by mu pomohol stlačiť náklady na obsluhu dlhu, ale ešte sa definitívne nerozhodlo, či požiada o úver. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s obsahom rokovaní, ktoré nechceli byť menované.
Jednou z možností, ktorú preferuje vláda v Madride, je, aby dočasný Európsky fond finančnej stability (EFSF) nakupoval španielske dlhopisy na primárnych trhoch, zatiaľ čo Európska centrálna banka (ECB) by intervenovala na sekundárnych trhoch, aby stlačili výnosy zo španielskych bondov.
Podľa jedného zo zdrojov na rokovaniach, ktoré sa začali pred niekoľkými týždňami, sa zatiaľ o žiadnej konkrétnej výške pomoci nehovorilo.
Iné dva zdroje z vysokých kruhov eurozóny boli opatrnejšie. Zatiaľ čo jeden z nich agentúre Reuters povedal, že žiadna jasne formulovaná žiadosť o pomoc zo Španielska neprišla, ďalší rovno poprel, že medzi Madridom a Bruselom prebiehajú nejaké rokovania.
Úrad španielskeho premiéra sa k špekuláciám o pomoci odmietol vyjadriť. Hovorca ministerstva hospodárstva vyhlásil, že Madrid nezmenil svoj postoj a čaká na najbližšie zasadanie Rady guvernérov ECB, na ktorom, ako dúfa, banka zverejní detaily o intervencii v prospech problematických štátov menovej únie.
Prezident ECB Mario Draghi totiž vyhlásil, že banka možno zakročí, aby pomohla stlačiť vysoké výnosy z dlhopisov tzv. okrajových štátov, ale iba v prípade, ak daný štát najprv požiada o finančnú pomoc z eurovalu.
Podľa prvých troch zdrojov témou prebiehajúcich rokovaní sú podmienky pomoci, ktoré budú zahrnuté do memoranda o porozumení. Vo všeobecnosti by sa mali zhodovať s doterajšími odporúčaniami Európskej únie (EÚ), podľa ktorej musí Madrid zaviesť reformy a prísne úsporné opatrenia, aby skonsolidoval verejné financie. Objavili sa však špekulácie, že niektoré krajiny eurozóny trvajú na prísnejšom harmonograme monitorovania, ako Španielsko plní podmienky úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy