Výnos španielskych dlhopisov klesol takmer na 6 %

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) - Situácia na európskom dlhopisovom trhu sa uvoľnila. Dôvodom sú špekulácie o plánoch Európskej centrálnej banky (ECB) týkajúcich sa nákupu dlhopisov krízou zasiahnutých krajín.

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) – Situácia na európskom dlhopisovom trhu sa uvoľnila. Dôvodom sú špekulácie o plánoch Európskej centrálnej banky (ECB) týkajúcich sa nákupu dlhopisov krízou zasiahnutých krajín.
Dnes sa znížilo predovšetkým úročenie španielskeho dlhu. Výnos referenčných 10-ročných španielskych dlhopisov klesol o 0,29 percentuálneho bodu na 6,09 %. To znamená, že výnos španielskych dlhopisov sa vzďaľuje od 7-% hranice, ktorú v uplynulých mesiacoch viackrát prekročili. Podľa odborníkov je výnos na 10-ročných dlhopisoch nad 7 % dlhodobo neudržateľný.
ECB podľa správy nemeckého týždenníka Der Spiegel uvažuje o stanovení hornej hranice úročenia dlhu krízou zasiahnutých krajín. V prípade, že riziková prirážka na tieto dlhopisy voči nemeckým dlhopisom prekročí stanovenú úroveň, ECB zakročí a automaticky začne nakupovať tieto dlhopisy, aby stlačila ich úročenie. Investori by tak dostali signál, do akej výšky je ECB ochotná úroky na dlhopisy akceptovať. ECB sa k správe nemeckého týždenníka odmietla vyjadriť. Prezident ECB Mario Draghi však začiatkom mesiaca signalizoval, že banka je ochotná intervenovať, ak krajiny splnia niektoré podmienky.
Mierne sa dnes znížilo aj úročenie talianskeho dlhu. Výnos 10-ročných talianskych dlhopisov klesol o 0,07 percentuálneho bodu na 5,69 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy