ECB vraj uvažuje o stanovení stropu na úročenie dlhopisov

Frankfurt nad Mohanom 19. augusta (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) uvažuje podľa správy týždenníka Spiegel, že stanoví hornú hranicu ich úročenia.

Frankfurt nad Mohanom 19. augusta (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) uvažuje podľa správy týždenníka Spiegel, že stanoví hornú hranicu ich úročenia. Podľa toho by sa potom nakupovali dlhopisy.
Fungovať by to malo tak, že vždy keď riziková prirážka na dlhopisy krízou zasiahnutých krajín voči nemeckým dlhopisom prekročí určitú hranicu, ECB začne nakupovať tieto dlhopisy, aby stlačila ich úročenie, tvrdí Spiegel bez udania zdroja. Investori by tak dostali signál, do akej výšky je ECB ochotná úroky na dlhopisy akceptovať. Keďže centrálna banka má k dispozícii neobmedzené prostriedky, špekulantom by sa už nepodarilo vyhnať výnosy dlhopisov nad stanovený strop.
ECB tým chce dosiahnuť nielen to, aby sa krízou zasiahnuté krajiny financovali lacnejšie, ale aj to, aby sa úročenie dlhopisov v eurozóne príliš nerozchádzalo. Rada guvernérov ECB by vraj o tom, či skutočne spustí cieľovanie úrokových sadzieb, mala rozhodnúť na svojom najbližšom zasadnutí začiatkom septembra.
Podľa nemeckého týždenníka je však isté, že nákup dlhopisov zo strany ECB bude v budúcnosti transparentnejší. V budúcnosti chce banka pre každú krajinu oznámiť, aký objem jej dlhopisov nakúpila na trhu. Tieto údaje by mali byť zverejnené bezprostredne po nákupe dlhopisov. Doteraz ECB vždy v pondelok zverejňovala, koľko peňazí minula na nákup dlhopisov v týždni predtým.

Súvisiace články

Aktuálne správy